Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Με δυτικό όριο τον 28ο μεσημβρινό η παράνομη Navtex της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι με νέα Navtex η Τουρκία επεκτείνει έως 27 Οκτωβρίου την ήδη υπάρχουσα, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ειδικότερα, αυτή τη φορά δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινός).

Δείτε την παράνομη Navtex

Σύμφωνα με τον Ant1, το Oruc Reis παραμένει κοντά στο Καστελόριζο και στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ρόδου στη νοητή ευθεία με το Καστελόριζο και πλέει ΒΑ 4,4 κόμβους.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου μιλώντας στο OPEN μίλησε για τα παιχνίδια του ερευνητικού που κάνει αλλεπάλληλες στροφές και ελιγμούς προφανώς για να παραπλανήσει για την πορεία του.

Παράλληλα, με μία ακόμη Navtex η Άγκυρα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών ενώ νωρίτερα, είχε προχωρήσει στην έκδοση τριών διαδοχικών Navtex, με τις οποίες επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περιοχή του Καστελλόριζου όπου το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis έχοντας οδηγίες να μην επιτρέψει καμία κίνηση του τουρκικού στολίσκου εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης.

Yeni Safak: Kατηγορεί την ΕΡΤ για… φωτομοντάζ

Tο φωτογραφικό ντοκουμέντο που παρουσίασε την Τρίτη η ΕΡΤ και δείχνει ελληνική φρεγάτα ν’ παρακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis ενόχλησε την Άγκυρα που διέρρευσε πληροφορίες στον φιλοκυβερνητικό τύπο για ελληνικό… «φωτομοντάζ».

«Ελληνικό κρατικό κανάλι έκανε είδηση: «Διώξαμε το Oruc Reis» με μονταρισμένη φωτογραφία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Γενί Σαφάκ (Yeni Safak), που έκανε λόγο για «σκάνδαλο», παρουσιάζοντας μάλιστα και τη γνήσια φωτογραφία που – όπως ισχυρίζεται – έτυχε «επεξεργασίας» από την ΕΡΤ.

Μάλιστα, παρουσιάζει τη φωτογραφία που δημοσιοποίησε η ΕΡΤ και μια του Oruc Reis, προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι έγινε μοντάζ από το ελληνικό κρατικό κανάλι.

Βέβαια, οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξουν ότι οι δύο φωτογραφίες, όπου υποτίθεται ότι έγινε φωτομοντάζ, διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους καθώς στην «αυθεντική» φωτογραφία φαίνεται ο γερανός του Oruc Reis, ενώ σε αυτή που έδειξε η ΕΡΤ όχι…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις