Σημαντικές περικοπές υπέστησαν οι αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.  Και καθώς φαίνεται οι λόγοι είναι αρκετοί και κάποιοι εσωκομματικοί.

Μία κίνηση που προκάλεσε εκνευρισμό στον πρωθυπουργό και εκδηλώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου (30.9), είχε να κάνει με τη σπουδή του κ. Θεοδωρικάκου να ανακοινώσει την ετοιμότητά του για τη χορήγηση δωρεάν μασκών στα σχολεία. Την ίδια ημέρα όμως ημέρα η Νίκη Κεραμέως δήλωνε ότι η μάσκα είναι «προσωπικό εργαλείο».

EUROKINISSI

Την περίοδο της έξαρσης των σχολικών καταλήψεων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει: «Τα παιδιά μας να μπουν στον δρόμο του διαλόγου» καθώς «είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου. Δεν είμαστε απέναντι». Αυτή η δήλωση απείχε από τη στρατηγική της της υπουργού Παιδείας που κρατούσε στάση αδιαλλαξίας.

Ένας ακόμα λόγος δυσαρέσκειες ήταν το γεγονός ότι είχε διαχειριστεί με τέτοιο συγκεντρωτικό και ενίοτε αδιάλλακτο τρόπο τα δημοτικά ζητήματα ώστε είχε προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις δημάρχων της Νέας Δημοκρατίας. Όπως αναφέρουν υπήρχε  «έλλειψη συναινετικού κλίματος και “αυτοκρατορικού” τύπου χειρισμοί».

Θυμίζουμε ότι ανήμερα των εκλογών της ΚΕΔΕ, ο κος Θεοδωρικάκος είχε ανακοινώσει πως καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, ενώ, κάποιες ημέρες πριν, ο ίδιος εμφανίστηκε σε εγκαίνια έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και μάλιστα διαφήμιζε το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της χώρας. Η δυσφορία στο πρόσωπό του έγινε εντονότερη όταν ο υπουργός ανακοίνωσε με επτά μήνες καθυστέρηση το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που συνιστά το μετονομασμένο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά στη χρηματοδότηση των εντασσόμενων έργων και με μόνη τη διαφορά ότι ο υπουργός θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ένταξη των έργων.

Τα νέα υποκαθήκοντα

Έτσι λοιπόν, με τη νέα απόφαση, ο πρωθυπουργός αναθέτει στον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο αφενός τη Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης, αφετέρου το Τμήμα Δομών της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. Ουσιαστικά, πρόκειται για το 70% των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, που μέχρι πρότινος διατηρούσε στη δικαιοδοσία του ο Τ. Θεοδωρικάκος  όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Αυγή” και η δημοσιογράφος Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Παράλληλα, μεταξύ των καθηκόντων του, ο Θ. Λιβάνιος θα μπορεί να προτείνει την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, θα εκδίδει πράξεις ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα και θα μπορεί να υποβάλει την πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος

Ο Θ. Λιβάνιος θεωρείται άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθότι υπήρξε ένα από τα στελέχη που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προγράμματος «Καλλικράτης» επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως διατέλεσε γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί της πρώτης δημαρχίας του Γιώργου Καμίνη. Ακολούθως, υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για περίπου ένα χρόνο, 2014-2015.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις