Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης. Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, το  1937. Ήταν οικονομολόγος, και είχε σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Υπήρξε μέλος της προδικτατορικής ΕΔΑ και του ΚΚΕ από το 1959. Στη διάρκεια της δικτατορίας εργάσθηκε στη Γερμανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης. Στη διάσπαση του 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στην συνέχεια ήταν στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού, από τον οποίο παραιτήθηκε το 2003, διαφωνώντας με τις θέσεις του έναντι του ΠΑΣΟΚ και της συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων, που ο ίδιος υποστήριζε. Ήταν προσωπικός φίλος του Λεωνίδα Κύρκου. Διετέλεσε βουλευτής του Συνασπισμού μέχρι το 2000.

Σε εκδήλωση με τον Λεωνίδα Κύρκο

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης, ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα κ οι θεωρητικές αναζητήσεις. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης.

Από τη διαδήλωση κατά της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1999

Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε, επίσης, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και βουλευτής του Συνασπισμού. Από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη για την ανανέωση της Αριστεράς με τόλμη και γενναιότητα στην πολιτική του σκέψη, ενώ πίστευε στην συνεργασία και συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Με τη Μαρία Δαμανάκη και τον Νίκο Μπίστη

Το μήνυμα του ΚΙΝΑΛ

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη, έναν σπουδαίο πολιτικό, διανοητή, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και ένθερμο υποστηρικτή της συνεργασίας της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η αποχώρησή του από τον Συνασπισμό

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου 2003, ο Πέτρος Κουναλάκης αποχώρησε από τον τότε Συνασπισμό, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κατά την οποία ο πρώην βουλευτής είχε κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του με βάση τις οποίες, δημοσίως, έχει δηλώσει την αποχώρησή του. Ο Πέτρος Κουναλάκης είχε σημειώσει τις διαφωνίες σε σχέση με ζητήματα πολιτικής, φυσιογνωμίας, εκλογικής τακτικής και γενικότερου προσανατολισμού του ΣΥΝ, διευκρινίζοντας ότι είναι απολύτως προσωπική η επιλογή αποχώρησής του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις