Η διευκρινιστική ανάρτηση του πρωθυπουργού σχετικά με τη σημασία της λέξης επίταξη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα ο ίδιος έδωσε ως ορισμό της λέξης επίταξη: Πληρώνω για να έχω.

Σύμφωνα με τα λεξικά Επιτάσσω [epitáso] σημαίνει: Δίνω εντολή· διατάσσω: Κάνω επίταξη σε κάτι: Επιταγμένα άλογα / μουλάρια /αυτοκίνητα /σπίτια. Είχαν επιτάξει ακόμα και τα κάρα.

Επίταξη είναι μία διοικητική πράξη συνταγματικά κατοχυρωμένη με την οποία το κράτος παίρνει προσωρινά ορισμένα ιδιωτικά αγαθά και τα χρησιμοποιεί με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών: Aποφασίστηκε η επίταξη των φορτηγών και η επιστράτευση των οδηγών τους.  Υποχρεωτική παράδοσή τους.

Σύμφωνα με το άρθρο του Συντάγμος 18/5: Μπορεί να προβλεφθεί με νόμο και κάθε άλλη στέρηση της ελεύθερης χρήσης και κάρπωσης της ιδιοκτησίας που απαιτείται από ιδιαίτερες περιστάσεις. Όπως είναι τώρα άμεση κοινωνικής ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία. Πουθενά δεν γράφει για 30 εκατομμύρια, όσα περίπου θα δώσει το κράτος ως αποζημίωση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τις κλινικές.

Αν επίταξη σημαίνει πληρώνω θα λέγαμε: Πάω στη λαϊκή να επιτάξω μερικά κιλά πορτοκάλια. Δεν είναι πρώτη φορά που αλλοιώνει η κυβέρνηση την ερμηνεία της λέξης και δεν είναι η μοναδική που το έχει κάνει. Έχουν περάσει πολλά χρόνια που η λέξη εργασία αντικαταστάθηκε από τη λέξη απασχόληση, δύο λέξεις με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.

O πρωθυπουργός υπέγραψε και ψήφισε ως ΠΝΠ στις 14/3/2020

Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη, φαρμάκων και μέσων προστασίας, για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονoϊού. Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονoϊού».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι:
  • αναπνευστήρες,
  • κλίνες νοσηλείας,
  • πάγιος εξοπλισμός κλινών,
  • μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων,
  • κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης
  • αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αυτή τη στιγμή μια επίταξη ΜΕΘ κοστίζει την ημέρα σχεδόν όσο ο μηνιαίος μισθός ενός γιατρού του δημοσίου. Επίσης σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι ιδιωτικές κλινικές δέχονται τα πιο εύκολα περιστατικά. Και αναφέρουν ότι ο μη εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της υγείας εις βάρος της δημόσιας. Προηγήθηκε δηλαδή μια απαξίωση κι εν συνεχεία στροφή στον ιδιωτικό τομέα δια της επιτάσεως, όπως την εννοεί η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις