Την κινδυνολογία που είχε αναπτύξει ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως κυβέρνηση την έβαλε ως μη χρήσιμη πλέον στο ντουλάπι της ιστορίας.  Η συνεργασία με τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, βαίνει ομαλώς. Έχει ήδη επιτευχθεί αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας.

Η ατζέντα των επαφών του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και το ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

EUROKINISSI

Επίσης μετά το πέρας των συνομιλιών, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα υπογράψουν τρία Μνημόνια Συνεργασίας. Πρόκειται για τα εξής:

  • Για τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας (Invest North Macedonia)
  • Για θέματα Πολιτικής προστασίας
  • Για τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών.

EUROKINISSI

Υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο

Τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, υποδέχθηκε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Συζήτησαν για την πρόοδο των διμερών σχέσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κατάσταση στην περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε μια νέα, παραγωγική περίοδο, γεγονός το οποίο πιστοποιείται και από την τακτική ανταλλαγή επαφών σε υψηλό επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε ολοένα και πιο στενή συνεργασία και σύμπραξη των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη τόσο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τις διμερείς σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Οσμάνι ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για την πορεία εφαρμογής από τη χώρα του της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Τόνισε, τέλος, ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεσμεύεται πλήρως για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης το οποίο απορρέει από τη Συμφωνία των δύο χωρών.

O Μπουγιάρ Οσμάνι εξήγησε ότι η Βόρεια Μακεδονία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους και επενδυτές στη χώρα και με την οποία έχει ήδη επιτευχθεί αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι , ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας, θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

O υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε στα Σκόπια με τους προέδρους των τεσσάρων οικονομικών και εμπορικών επιμελητηρίων της χώρας του, που απαρτίζουν την Επιτροπή Επιχειρηματικού Διαλόγου με την Ελλάδα.

Παράλληλα, είχε συνάντηση και με εκπρόσωπο της διεθνούς ομάδας ειδικών, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο με ελληνικές επιχειρηματικές οντότητες. Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός των μελλοντικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση και προώθηση του διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο γειτονικών χωρών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις