Η Ζέττα Μακρή – απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου για το τί θα γίνει αν “το παιδί φύγει από το σχολείο και παραμείνει με την παρέα του στην πλατεία” – δήλωσε πως “θα υπάρχουν πρόστιμα στα παιδιά που δεν τηρούν τους κανόνες που ισχύουν για όλο τον πληθυσμό”. Και πρόσθεσε: “Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα κύριε Σιωμόπουλε, μέχρι τώρα αυτά τα παιδιά δεν βρίσκονταν στις πλατείες; Δεν βρίσκονταν σε σπίτια με συνομηλίκους τους; Δεν κάνανε βόλτες ή συγκεντρώσεις υπαίθριες; Σε περιβάλλον που δεν ήταν απολύτως ελεγχόμενο και όχι με τους κανόνες που θα ισχύουν στα σχολεία”.

Στην ερώτηση “πόσο χρόνο θα έχουν οι μαθητές για να επιστρέψουν από το σχολείο“, απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για δίωρο, αλλά θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. “Δεν θα είναι απεριόριστος ο χρόνος” ανέφερε συγκεκριμένα.

Η υφυπουργός ανέφερε πως τα σχολεία άνοιξαν γιατί το επέτρεψε η Επιτροπή Ειδικών και σημείωσε πως το υπουργείο είναι σε ετοιμότητα για να δώσει συστάσεις και αν χρειαστεί θα δοθούν νέες οδηγίες. Ανέφερε πως η εμπειρία από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είναι ικανοποιητική, γιατί όλοι τήρησαν τους κανόνες.

Για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη γιατί – όπως είπε – το σημαντικό για τους ειδικούς είναι να μην αναμειγνύονται παιδιά και έφηβοι από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. “Αυτό επιτυγχάνεται όταν τα παιδιά ενός σχολείου, μίας τάξης και ενός τμήματος δεν αναμειγνύονται, ενώ στα φροντιστήρια αυτό δεν γίνεται” ανέφερε. Την ίδια αιτιολογία επικαλέστηκε η υφυπουργός όταν ρωτήθηκε γιατί ανοίγουν τα μουσικά σχολεία αλλά παραμένουν κλειστά τα ωδεία, όπου γίνονται κατά μόνας μαθήματα.

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε πως δεν γνωρίζει τί θα γίνει, γιατί οι ειδικοί δεν έχουν δώσει το “πράσινο ως” . “Ακούμε ευλαβικά τους λοιμωξιολόγους, δεν αυτενεργούμε” τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε σκέψη για πρόστιμα

Στον απόηχο των δηλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: “Ούτε σκέψη για πρόστιμα στους ανήλικους μαθητές”. Αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Σύμφωνα με σημερινή συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή (MEGA), η «πολύμηνη» προετοιμασία της κυβέρνησης για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων… συνοψίζεται σε πρόστιμα σε ανήλικους μαθητές και εθελοντικό εμβολιασμό“.

“Η επιβολή προστίμων αντί για ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία, αποκαλύπτει ότι μοναδική σκέψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η καταστολή και η επίθεση στη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα. Την ίδια στιγμή δεν έχουν αναλάβει καμία από τις ευθύνες που τους αναλογούν ως τώρα για τις πολυπληθείς αίθουσες, τη λειτουργία των ειδικών σχολείων χωρίς κανένα τεστ, την έλλειψη εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση, μέχρι τα σωτήρια παγουρίνο και τις κουβερτούλες. Ας δαπανήσουν λίγη από την ενεργητικότητά τους στο πώς τα σχολεία, που ανοίγουν τρίτη φορά όπως έκλεισαν, δεν θα ξανακλείσουν στέλνοντας εκ νέου τους μαθητές στο σπίτι”.

ΚΙΝΑΛ: Μήπως να τους κουρεύουν στο Σύνταγμα;

Να ασχοληθεί με τα δομικά προβλήματα της Παιδείας, κάλεσε την κυβέρνηση ο Παύλος Χρηστίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ. “Πρόστιμα σε μαθητές; Μήπως να ισχύσει ο νόμος 4000 και να τους κουρεύουν στο Σύνταγμα;”, ανέφερε. “Ας ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα της παιδείας που διαρκώς διογκώνονται και ας σταματήσουν να κάνουν τους χωροφύλακες” πρόσθεσε.

ΜΕΡΑ25: Ντράπηκε και η ντροπή

“Η Κυβέρνηση μέσω της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέτας Μακρή προαναγγέλλει πρόστιμα για τους ανήλικους μαθητές που δεν θα επιστρέφουν απευθείας μετά το σχολείο στο σπίτι τους. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει λάβει ακόμα κανένα μέτρο για τα σχολεία! Ντράπηκε και η ντροπή” αναφέρει το ΜΕΡΑ 25.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις