“Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας”, είπε στην ομιλία που απηύθυνε στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η εκδήλωση σήμανε και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

“Από την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους. Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν την ένταξη της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες ως το 10ο μέλος της.

“Δεν υπάρχει πεδίο που να μην ευεργετήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ”

Για τον ιστορικό ηγέτη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική, είπε.

“Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο που να μην ευεργετήθηκε με κάποιον τρόπο από την ένταξη στην Ένωση. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές, που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε κάτι που συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας.

Την Παρασκευή παρουσιάζεται το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό- Για ελεύθερα ταξίδια στην Ευρώπη
Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Σκοτεινό διάλειμμα το 2015”

“Είχαμε μόνον ένα σκοτεινό διάλειμμα, το 2015, όταν επεκράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας, τόνισε ο πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του λόγου του που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

“Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης”, ανέφερε.

“Είμαι υπερήφανος γιατί μαζί με άλλους 8 ηγέτες, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα είναι και ο οδηγός μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες. Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς τη μετά- Covid εποχή: Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου τα δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έθεσε τη δημοκρατική διάσταση στην καρδιά της Ευρώπης

Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας, τόνισε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε πως η ένταξή της χάραξε ένα σημείο καμπής για την ΕΕ, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο κέντρο, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης και τη σταθεροποίησή της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της στον πολιτισμό. “Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης”. Η Ελλάδα επηρέασε βαθύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογράμμισε και προσέθεσε πως “βλέποντας τα 40 αυτά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, βλέπουμε την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”.

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη συμβολή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Βαρβιτσιώτης: Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αλλά και όσους παρακολουθούν την εκδήλωση διαδικτυακά.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο Ζάππειο Μέγαρο υπεγράφη η Συνθήκη Ένταξης στις 28 Μαΐου 1979, “αποτέλεσμα της επιμονής ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.

Αναλυτικά το μήνυμά του

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα.

Tη χώρα που συνδέεται με την Ευρώπη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εδώ έφερε ο Δίας την Ευρώπη, κι έκτοτε το όνομά της ταυτίστηκε με την Ήπειρο μας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, το πολίτευμα που μας ενώνει όλους.

Σας καλωσορίζουμε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου το ελληνικό πεπρωμένο ταυτίστηκε με τον ευρωπαϊκό κατά την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης στις 28 Μαΐου 1979.

Η ένταξη μας ήταν αποτέλεσμα της επιμονής ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το όραμα του ήταν να θωρακίσει και να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές, που το έθνος είχε διακηρύξει ήδη με την Επανάσταση του 1821. Την πρώτη Ευρωπαϊκή εθνική Επανάσταση.

Έκτοτε, μέσα από μια πολυκύμαντη σχέση 40 ετών, η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή. Απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αναβάθμισε τις υποδομές της, προόδευσε κοινωνικά, έγινε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Και η Ελλάδα άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές. Συνεισέφερε το ανθρώπινο δυναμικό της, το πολιτιστικό της παρελθόν, τη ναυτική της δύναμη.

Κι αν έφτασε κοντά στην ρήξη μαζί της στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τελικά ούτε και τότε ανέτρεψε τη βασική πολιτική επιλογή να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το μήνυμα είναι σαφές. Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί.

Οι Έλληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των Συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της. Και είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, η Ευρώπη άντεξε και διέψευσε όσους προέβλεπαν την διάλυση της. Δυνάμωσε οικονομικά και πολιτικά, μεγάλωσε και έγινε ένας διαρκώς εξελισσόμενος οργανισμός, που προχωρά έστω και αργά, αλλά πάντα με κατεύθυνση προς τα μπροστά.

Αντιμετώπισε με τόλμη και καινοτομία την πανδημία, παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Έτσι πρέπει να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας.

Η Ευρώπη των ονείρων και των φιλοδοξιών μας προστατεύει αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους πολίτες και διαμορφώνει τις συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες, στην υγεία, την παιδεία, την απασχόληση, την κοινωνική κινητικότητα.

Αυτή είναι η Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Νέας εποχής.

Πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των Νέων να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, με επιλογές, με ανάπτυξη, με προοπτική. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να διαλέξουν το μέλλον τους. Γι’ αυτό γυρνάμε πάλι πίσω στα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Γυρνάμε στην Δημοκρατία. Στον Διάλογο. Στον ενεργό Πολίτη.

Σήμερα, ξεκινά και επίσημα στη χώρα μας ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα.

Ζητήσαμε σήμερα να είναι μαζί μας εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Με την παρουσία τους στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η δική τους φωνή.

Μαζί μας είναι η δασκάλα που διδάσκει έναν και μόνο μαθητή στο νοτιανατολικό της άκρο της Ένωσης, στο νησάκι των Αρκιών.

Είναι εκπρόσωποι παραγωγικών δυνάμεων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας. Άνθρωποι της παραγωγής, εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και του αγροτικού κόσμου. Μετανάστες που επέλεξαν να ζουν μαζί μας.

Πρωταθλητές στους στίβους, αλλά και στο θάρρος, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και μαζί τους άνθρωποι με Αναπηρίες, πρωταθλητές της ζωής. Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και μαθητές που εκφράζουν το μέλλον.

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας, και της μουσουλμανικής μειονότητας. Εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που παλεύει για την ισότητα. Άνθρωποι που διακινδύνευσαν για τους συμπολίτες μας σε δύσκολες καταστάσεις. Εργαζόμενοι που πάλεψαν ακούραστα ενάντια στην πανδημία.

Άνθρωποι της κοινωνικής προσφοράς, που έμπρακτα βιώνουν την αλληλεγγύη και εμπνέουν με το παράδειγμα τους. Και, φυσικά, προσωπικότητες που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην ένταξη στην ΕΟΚ, μαζί με τη Νέα Γενιά που είναι η ελπίδα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να ευχηθώ εδώ, σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, σε αυτή την ιστορική στιγμή που μοιραζόμαστε απόψε, χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!

Φον ντερ Λάιεν: Τεράστιο όφελος για την ΕΕ με την Ελλάδα στον πυρήνα της

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απέστειλε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Πρωθυπουργέ κε Μητσοτάκη,

Αγαπητέ Κυριάκο,

Κυρίες και κύριοι,

Το θεωρώ μεγάλη τιμή που έχω τη δυνατότητα να απευθυνθώ σε σας σήμερα, σε αυτή την πολύ σημαντική επέτειο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τη χρονιά αυτή εορτάζουμε συγχρόνως δύο χρονικά ορόσημα. Δύο επετείους που έχουν θεμελιακό χαρακτήρα για το πνεύμα και τον χαρακτήρα της σύγχρονης Ελλάδας.

Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η επανάσταση για την ανεξαρτησία. Μία επανάσταση που οδήγησε στη γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Πριν από 40 χρόνια, η Ελλάδα, το αρχαίο λίκνο της δημοκρατίας, εκπλήρωσε το ιστορικό της πεπρωμένο, και έλαβε τη θέση της στην καρδιά της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ διπλά τον Ελληνικό λαό σήμερα. Για την ανεξαρτησία σας και για την υπερήφανη συμμετοχή σας ως μέλος στην Ένωσή μας.

Η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα, μία νεαρή δημοκρατία, να αναπτυχθεί, ενίσχυσε τους θεσμούς και, ίσως το σημαντικότερο όλων, η Ευρώπη άνοιξε νέους ορίζοντες στους Έλληνες πολίτες.

Μεγάλης κλίμακας Ευρωπαϊκές επενδύσεις και υψηλής ποιότητας υποδομές άλλαξαν την καθημερινή ζωή, ενώ οι Ελληνικές επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, μία μοναδική πηγή ευκαιριών.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ωφελείται από το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ισχύει και από την αντίστροφη πλευρά.

Η Ένωσή μας αποκτά επίσης τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της.

Ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας είναι από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Είναι ένα λαμπερό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν εργαζόμαστε μαζί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προμηθεύτηκε τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και οι Ελληνικές Αρχές οργάνωσαν ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που αποτελεί αντικείμενο “φθόνου” από πολλές άλλες χώρες.

Και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι.

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο. Το θετικό από μία τόσο στενή φιλία είναι ότι μπορούμε να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον.

Σκεφτείτε μόνο το “Next Generation EU”, το Πρόγραμμά μας για την Ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Με αυτό το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να κάνει κάτι που δεν έχει ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια κλίμακα: με την ισχυρή υποστήριξη των 27 κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντλεί χρήματα από την κεφαλαιαγορά, και μαζί θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην ανάκαμψη που τόσο χρειαζόμαστε όλοι.

Από κοινού επενδύουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να κάνουμε την Ένωσή μας πιο ψηφιακή και πιο πράσινη.

32 Δισεκατομμύρια από το “Next Generation EU” προγραμματίζονται για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται χέρι-χέρι με τις Ελληνικές Αρχές με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της μοναδικής ευκαιρίας.

Θέλουμε να δώσουμε στην Ελληνική οικονομία μία ώθηση. Θέλουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους, σε δουλειές, στην ευημερία. Θέλουμε να επιτύχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για κάθε πολίτη.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μεγάλος πολιτικός που σχεδίασε την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε πει κάποτε: “το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενσωμάτωση και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μία ενωμένη Ευρώπη”.

Τα λόγια αυτά παραμένουν σήμερα τόσο αληθινά όσο και πριν από 40 χρόνια. Γι’ αυτό ας αποτελέσουν τα σοφά αυτά λόγια πηγή έμπνευσης για τα επόμενα 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις