Πρόκειται πλέον για το EUMED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Οι ηγέτες που μετέχουν

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Η συμμετοχή του Γάλλου προέδρου έρχεται μία μέρα μετά την ανατροπή στο γεωπολιτικό σκηνικό με το τριμερές αμυντικό σύμφωνο AUKUS απέναντι στην κινεζική ισχύ το οποίο προκάλεσε την ενόχληση της Γαλλίας χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πισώπλατη μαχαιριά». Ως αποτέλεσμα του συμφώνου, η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων.

Το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις συζητήσεις σε ένα σαφώς νεοδιαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός πως αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί διεξοδικά στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της παρότι αυτό δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο.

Η ατζέντα της Συνόδου: Ασφάλεια και κλιματική αλλαγή

Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Τα δύο κείμενα

Από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη αναμένεται να υιοθετηθούν δύο κείμενα, η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και η πολιτική Διακήρυξη της Med9.

Η διακήρυξη που θα αφορά την κλιματική κρίση είναι πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα και στόχος της πρωτοβουλίας είναι να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές. Όπως ανέφερε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

EUMED9

Η αναφορά στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», μεταξύ άλλων στο κείμενο θα περιλαμβάνεται η εξής αναφορά: «Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας». Στο προσχέδιο υπάρχει αναφορά και στην Τουρκία, η οποία καλείται, μεταξύ άλλων, να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αφήνοντας ανοικτό και το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Παράλληλα, όμως, θα υπάρχει αναφορά για συνεργασία με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των προϋποθέσεων που καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο. Στις σκέψεις είναι να υπάρχει και καταδίκη της Τουρκίας για όσα έπραξε στα Βαρώσια.

Ντράγκι Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για λόγους ασφαλείας θα ισχύσουν έκτακτα μέτρα στην Αθήνα.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Πιο συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρες 06:00 έως 24:00 της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις κάτωθι περιοχές:

Α. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Αμαλίας & Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Όλγας – αριστερά Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου (έως τη συμβολή της με τη Χατζηγιάννη Μέξη) – αριστερά Χατζηγιάννη Μέξη – αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας – δεξιά Σέκερη – Σόλωνος – αριστερά Λυκαβηττού – Αμερικής – Κολοκοτρώνη – αριστερά Βουλής – δεξιά Ναυάρχου Νικοδήμου – Φλέσσα – αριστερά Τριπόδων – Λυσικράτους – Πύλη Ανδριανού.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στην Αθήνα της διάσκεψης κορυφής EuroMed 9 και των προγραμματισμένων επισκέψεων, κινήσεων και διαμονής επίσημων προσώπων στην Χώρα μας για να συμμετάσχουν σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και την εξαγγελθείσα συνάθροιση για την 17/09/2021 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος ενάντια στην προαναφερόμενη διάσκεψη από διάφορους φορείς /οργανώσεις.

Β. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Συγγρού (στο ύψος Λ. Αμφιθέας & Λ. Κατσώνη) – Λ. Κατσώνη – Επαμεινώνδα – Λ. Ποσειδώνος (ρεύμα προς Γλυφάδα) – Λ. Απόλλωνος – Ηχούς – Λ. Αμφιθέας (έως στο ύψος της Λ. Συγγρού).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της διάσκεψης κορυφής EuroMed 9 και των προγραμματισμένων συμμετοχών σε αυτή επίσημων προσώπων.

Παράλληλα, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί στον Προαστιακό της Αθήνας.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι αλλαγές στον Προαστιακό

Κανονικά θα γίνουν και τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σήμερα με εξαίρεση το διάστημα από τις 15.30 έως τις 16.00, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

0

EuroMed 9: Αλαλούμ με τα Μέσα Μεταφοράς – Νέες αλλαγές και στον Προαστιακό
ΕΛΛΑΔΑ
17.09.2021 11:48
Τελευταία Ενημέρωση
17.09.2021 11:50
Newsroom
Νέες αλλαγές στον προγραμματισμό και τις μετακινήσεις από τις συνεχώς διαφοροποιούμενες εντολές της Αστυνομίας

Κανονικά θα γίνουν και τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σήμερα με εξαίρεση το διάστημα από τις 15.30 εως τις 16.00, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδώσει νωρίτερα και η ΣΤΑΣΥ όσον αφορά στα σημερινά δρομολόγια του Mετρό.

Στο μεταξύ οι διαρκώς διαφοροποιούμενες εντολές της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκτέλεση των δρομολογίων των δύο μέσων από χθες Πέμπτη έως και αύριο Σάββατο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τη διεξαγωγή του EuroMed9, έχουν προκαλέσει το απόλυτο αλαλούμ στον προγραμματισμό και τις μετακινήσεις εργαζομένων, ταξιδιωτών αλλά και γενικότερα του επιβατικού κοινού.
ΕΛΛΑΔΑ 17.09.2021 07:33
EuroMed 9: Δρακόντεια μέτρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευση συναθροίσεων στην Αθήνα
EuroMed 9: Δρακόντεια μέτρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευση συναθροίσεων στην Αθήνα

Οι πρώτες ανακοινώσεις είχαν γίνει την Τετάρτη για τον Προαστιακό. Χθες, μόλις μισή ώρα πριν την πρώτη ακύρωση δρομολογίου της, η ΣΤΑΣΥ ενημέρωσε για πρόγραμμα ακυρώσεων, το οποίο ουσιαστικά επέτρεπε την εκτέλεση ελάχιστων δρομολογίων μεταξύ Νίκαιας – Αεροδρομίου ειδικά για τη σημερινή ημέρα.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Με νεότερη ανακοίνωσή της σήμερα το πρωί ενημέρωσε ότι τελικά την Παρασκευή 17/09/2021 δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια συρμών του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο μόνο μεταξύ των ωρών 15:30-16:00.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγη ώρα και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην οποία αναφερει ότι οι προγραμματισμένες αλλαγές τελικώς περιορίζονται στις εξής ημέρες και ώρες:

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω άφιξης υψηλών πολιτικών προσώπων στο Αεροδρόμιο, και κατόπιν εντολών της Ελληνικής Αστυνομίας επέρχονται έκτακτες κυκλοφορικές ρυθμίσεις στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

17.09.2021 και ώρες 15.30 – 16:00

18.09.2021 και ώρες 15:45 – 16:15

οι παρακάτω αμαξοστοιχίες θα τερματίζουν/εκκινούν στο Κορωπί αντί του Αεροδρομίου, ανά ημερομηνία

17.09.: 1222 και 2243,

18.09.: 1222, 2243, 2238 και 1223

Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδώσει νωρίτερα και η ΣΤΑΣΥ όσον αφορά στα σημερινά δρομολόγια του Mετρό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις