Κόκκινο χτυπάει το θερμόμετρο της έντασης στα ελληνοτουρκικά, καθώς φρεγάτα της Άγκυρας φέρεται να παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με το militaire.gr η τουρκική φρεγάτα έφθασε μέχρι και 2,5 μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης ενώ και ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ μετέδωσε ότι η τουρκική φρεγάτα GEMLIK βρέθηκε στα ανατολικά της Κρήτης παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Στόχος της ήταν να παρενοχλήσει το υπό σημαίας Μάλτας σκάφος Nautical Geo, που διεξάγει έρευνες για το πρόγραμμα του αγωγού EAST MED.

Διαψεύδουν πηγές του ΓΕΕΘΑ

Ωστόσο πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πως η τουρκική φρεγάτα βρίσκεται εκτός περιοχής των 6 ναυτικών μιλίων, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Αυτήν τη στιγμή η φρεγάτα Gemlik βρίσκεται στα 20 με 30 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της Κρήτης, ενώ το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του και συνεχίζει τη χαρτογράφηση της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πριν λίγα 24ωρα το ερευνητικό σκάφος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ που προχώρησε σε διάβημα στην Άγκυρα, ενώ για το συμβάν ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής.

Σκηνικό έντασης όμως στήθηκε και στον αέρα καθώς την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, 26 αεροσκάφη της Τουρκίας προχώρησαν σε 17 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και επτά εικονικές αερομαχίες.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα περί παραβίασης χωρικών υδάτων από τουρκικό πολεμικό σκάφος;

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικό πολεμικό σκάφος φέρεται να παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης, στο Κάβο Σίδερο, κοντά στη Ναυτική μας βάση στο Κυριαμάδι», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να μην ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Ωστόσο επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη, καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και να απαντήσει επισήμως: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα παραπάνω δημοσιεύματα; Τι ακριβώς συνέβη στη περιοχή; Ποια ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις