Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha98,9 δήλωσε ότι θεωρεί ανοίκειο και αντιθεσμικό το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε αορίστως την «δυσαρέσκεια» και την «ενόχληση» της κυβέρνησης. Όμως, σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στην δούλεψη της οικογένειας του.

Ελπιδοφόρος ΗΠΑ: Δυσφορία σε Λευκωσία και Αθήνα για τη φιέστα με Ερντογάν, Τατάρ

Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ενέργειες της Εκκλησίας, σε τομείς δράσης της που επικαλύπτονται με την πολιτική, αυτή πρέπει όμως να είναι πάντα συγκεκριμένη και όχι αφοριστική. Επί του προκειμένου, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θεωρώ προβληματικό να συναντώνται οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκπροσώπους της Τουρκικής Πολιτείας, για να προωθούν τα θρησκευτικά συμφέροντα της Ορθοδοξίας ή για ανάλογα πνευματικά θέματα.

Πρόβλημα, πράγματι, δημιούργησε η συνύπαρξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Τατάρ, για το θέμα αυτό όμως ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή.

Τέλος, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα, να ασκήσει κριτική, όπως εκτιμά, αλλά και με τον τρόπο που προσήκει. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζημία από τις ανοίκειες δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Δυσαρέσκεια για Ελπιδοφόρο

Ερωτηθείς για την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη, παρουσία των Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ και για το αν τελικά θα υπάρξει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπήρξε δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά, έκανε λόγο για «υπό διαμόρφωση πρόγραμμα» του πρωθυπουργού και πως θα υπάρξει ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Μέρος της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει σε συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική, αλλά και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε..

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις