Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τις κορβέτες και να σφραγιστεί η συμφωνία. Η Ελλάδα θα έχει στην κατοχή της τις κορβέτες Gowind 2500 πριν το νέο έτος. Πρόκειται να αγοραστούν 3 σκάφη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για 4ο.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας, όμως, είναι ότι τα ελληνικά ναυπηγεία θα έχουν και δικαίωμα κατασκευής των συγκεκριμένων πλοίων στο μέλλον.

Όσον αφορά τον οπλισμό τους, θα είναι εξοπλισμένες με αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA, καθώς και με πυραύλους επιφανείας EXOCET, που είναι όπλα αντίστοιχα με εκείνα των φρεγατών Belharra.

Τα πλοία αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πανίσχυρα και κατάλληλα για το κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου.

Αυτό είναι το κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας – Τι προβλέπει και τι παραλείπει

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, που υπεγράφη σήμερα στο Παρίσι.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη κι αν αυτή είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (π.χ. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει επίσης άμεσα 3+1 φρεγάτες [email protected] με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων παραμένει βεβαίως και η συζήτηση για κάποιες κορβέτες τύπου «Gowind» οι οποίες τελικά δεν ανακοινώθηκαν.

Και οι 3 φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία γεγονός που εξηγεί τη δέσμευση των Γάλλων για παράδοση 2 πλοίων μέχρι το 2025.  Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα αναλάβει τη ναυπήγηση των κορβετών, οι οποίες όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν είναι «ενδιάμεση λύση» αλλά νέο πρόγραμμα για το ΠΝ που θα τις έχει μετά από τις δύο πρώτες Belharra. Επικρατεί πάντως ασάφεια και παραλείπονται οι διευκρινίσεις για το πώς θα υπάρξει συμπαραγωγή με την Ελληνική αμυντική Βιομηχανία προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά και κάποιου είδους “επιστροφή” στο ακαθάριστο Εθνικό προϊόν της χώρας. Μία τεράστια αμυντική συμφωνία είναι κυρίως μία οικονομική συμφωνία και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν διαφαίνονται κάποια οφέλη για την Ελληνική οικονομία

Δείτε εδώ το ελληνικό κείμενο για τη συμφωνία

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις