Τα αποτελέσματα της διμηνιαίας πανελλαδικής κάλυψης πολιτική έρευνα «ΣΦΥΓΜΟΣ» της Prorata που διεξήχθη σε δείγμα 1.131 ατόμων, το διάστημα 08 – 12 Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε «Η Εφημερίδα των Συντακτών» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 16-17 Οκτωβρίου 2021.

Τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες: Χαμηλοί μισθοί, εθνικά και διαφθορά

Σύμφωνα με τον Σφυγμό Οκτωβρίου της Prorata, τα σημαντικότερα, κατά τους συμμετέχοντες, ζητήματα της περιόδου είναι κατά σειρά: οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, τα εθνικά θέματα, τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, τα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία, η ακρίβεια και η πανδημία της covid – 19.

Θυμός και απογοήτευση τα κυρίαρχα συναισθήματα

Τα συναισθήματα που νιώθει η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας κατά την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας είναι ο θυμός και η απογοήτευση, ενώ ακολουθούν η αισιοδοξία, η απελπισία και η ελπίδα.

Θετική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Το 68%, δηλαδή η πλειονότητα, αξιολογεί θετικά την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το 27% αρνητικά και το 5% είτε δεν διατηρεί συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος, είτε δεν θέλει να την εκφράσει.

Αρνητικές οι εντυπώσεις διαχείρισης της πανδημίας

Η πλειονότητα (58%) αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 40% αρνητικά. Το ισοζύγιο, δε, θετικών και αρνητικών αξιολογήσεων είναι ελαφρώς ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση συγκριτικά με τον Σφυγμό του Ιουλίου.

Παράλληλα, το 60% διατηρεί την άποψη πως «η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα» που σχετίζονται με την διαχείριση της πανδημίας της covid – 19.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση

Η σχετική ή απόλυτη ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης ανέρχεται στο 34%, ενώ από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο 21%. Η ικανοποίηση από το αντιπολιτευτικό έργο του Κινήματος Αλλαγής ανιχνεύεται στο 11%, από του ΚΚΕ στο 15%, της Ελληνικής Λύσης στο 7% και από του ΜεΡΑ 25 καταγράφεται στο 14%.

Το 48% θα ενοχλούνταν περισσότερο αν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας κέρδιζε τις επόμενες εκλογές το κόμμα της Αριστεράς, το 40% αν τις κέρδιζε το κυβερνών κόμμα, ενώ το 12% δεν τοποθετείται στο συγκεκριμένο δίλημμα.

Σε σχέση με την εγγύτητα των πολιτικών κομμάτων προς την μεσαία τάξη, το 60% δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία είναι μακριά ή σχετικά μακριά από αυτήν, ενώ το 38% κοντά ή σχετικά κοντά. Αντίστοιχα, το 63% ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μακριά ή σχετικά μακριά από τη μεσαία τάξη και το 35% κοντά ή σχετικά σε αυτήν.

Η πρόθεση ψήφου

Τέλος σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26%. Ως τρίτο κατά σειρά κόμμα καταγράφεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6.5%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 4.5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜεΡΑ 25 με ποσοστό 2%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 7.5%, ενώ η γκρίζα εκλογικά ζώνη φθάνει το 16.5%

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις