Ικανοποίηση υπάρχει στην Κουμουνδούρου για τα όσα ελέχθησαν στη χτεσινή (26/08) συνεδρίαση της Βουλής, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εκεί όπου θα δοθεί συνέχεια για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Παράλληλα αναλύουν και την δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύουν σήμερα  «ΤΑ ΝΕΑ» εκτιμώντας πως το κλείσιμο της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία θα συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές απλά επιβεβαίωσε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προσωποποιήσει τις ευθύνες στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εσείς δώσατε την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα και του κ. Κουκάκη επειδή ερευνούσε τα σκάνδαλά σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη στην Κουμουνδούρου βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση προκειμένου να επεξεργαστούν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα, τους ομιλητές, τους βουλευτές που θα αναλάβουν την ειδική αποστολή διερεύνησης της υπόθεσης με την Εξεταστική Επιτροπή.

Για τον ίδιο τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μεγάλο κέρδος δεν είναι μόνο η πλήρης και ολοκληρωτική απομόνωση της ΝΔ  (και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά ακόμα και εντός του κόμματός του). Σύμφωνα μάλιστα με τους συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ειδικά στην πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, διαπίστωσαν πως «επιβεβαίωσε την αμηχανία και το φόβο του, κάνοντας μια ομιλία που απευθυνόταν περισσότερο στους βουλευτές και υπουργούς του που βρίσκονται που απέχουν διακριτική από την «υπεράσπιση» του Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να πείσει το εσωκομματικό ακροατήριο του να βγει να τον υπερασπιστεί».

Στα μεγάλα κέρδη, όμως, είναι η δημιουργία ενός μετώπου της προοδευτικής  αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά την αποτίμηση που κάνει το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέκονται στην δυσκολία του Πρθυπουργού να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και τα οποία επανέλαβε εν συνεχεία σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Δεν είπε ποιοι ήταν οι  εθνικοί λόγοι για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Είστε υποχρεωμένος να δώσετε μια απάντηση. Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θέλησε να σταματήσει την ομιλία του προκειμένου να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν έδωσε καμία απάντηση για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη την περίοδο που ερευνούσε οικονομικά και τραπεζικά σκάνδαλα που συνοδεύτηκαν με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητοστάκη αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Όχι μόνο δεν διέψευσε τις πληροφορίες για παρακολουθήσεις και άλλων βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, αλλά τις επιβεβαίωσε επαναλαμβάνοντας την αποστροφή του νέου διοικητή και υπεραμυνόμενος του δικαιώματος να παρακολουθεί κατά το δοκούν όποιον εκλεγμένο πολιτικό θέλει, με κριτήρια που ορίζει εκείνος και το παρακρατικό κύκλωμα που έχει στήσει.

Δεν απάντησε και στις τρεις τοποθετήσεις του για την ΑΔΑΕ και την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να καταργήσει την τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά στη Βουλή μετά το αίτημα Κουκάκη στην Ανεξάρτητη Αρχή το 2021, ώστε να μπορούν οι αιρετοί που θέλουν να μάθουν εάν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση. Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για απόδειξη ενοχής και φόβου ότι εάν κάνει κάτι τέτοιο, αυτομάτως θα μάθουν βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, ακόμα και υπουργοί του ενδεχομένως, ότι τους παρακολουθούσε.

Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τις… συμπτώσεις παρακολουθήσεων μέσω της ΕΥΠ αλλά και με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τέλος εμφατικές ήταν οι διαψεύσεις των ισχυρισμών του στη λογική του συμψηφισμού και από τους ίδιους τους ανθρώπους που επικαλέστηκε (Πανούσης, Βαλαβάνη, Βαρουφάκης, Βενιζέλος για Χρυσή Αυγή).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις