Ερωτηματικά για τη στάση της ΕΥΠ, αλλά και της αρμόδιας εισαγγελέως, στη διερεύνηση των υποκλοπών, θέτει η αντιπολίτευση, μετά και τη χθεσινή κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Ράμμος κατήγγειλε, γεγονός που αποτυπώνεται και στα πρακτικά της ΑΔΑΕ, άρνηση συνεργασίας από το νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αλλά και από την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα, Βασιλική Βλάχου.

Ο κ. Ράμμος κατέθεσε ότι ζήτησε το φάκελο Ανδρουλάκη αλλά δεν του δόθηκε, ρώτησε εάν έχει καταστραφεί και δεν έλαβε καμία απάντηση και επομένως είπε ότι δεν ξέρει τι έχει συμβεί τελικά με το έγχαρτο αρχείο.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ προχθές είχε «δείξει» και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα ως υπεύθυνο για την εντολή καταστροφής των μηχανημάτων της ΕΥΠ στις 29 Ιουλίου, όταν και έγινε η καταγγελία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Στην κατάθεση του ο Χρήστος Ράμμος φέρεται να δήλωσε πως δεν είχε πρόσβαση στην αίτηση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που αφορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η αρμόδια εισαγγελέας του απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως δεν την έχει, ενώ ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, την πρώτη φορά του είπε πως δεν γνωρίζει κάτι επ΄ αυτού, ενώ σε δεύτερη ερώτηση τον ενημέρωσε πως τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, απορρίπτοντας το αίτημα για πρόσβαση σε αυτήν.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να τόνισε πως η άρνηση στην ΑΔΑΕ της πρόσβασης στα στοιχεία είναι μη σύννομη, καθώς συνιστά παρακώλυση του ελεγκτικού της ρόλου. «Η ΑΔΑΕ είναι αποκλεισμένη από τον έλεγχο» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ράμμος.

“Είναι προφανείς οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη, αλλά είναι και προφανής η ανάγκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα ώστε να ελέγξει την κατά τη γνώμη της ανέλεγκτη κυρία εισαγγελέα που έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ”, υποστήριξε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ενώ η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη κατήγγειλε ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε τη συνεργασία με την ΑΔΑΕ, που είναι ο φορέας ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών.

Σήμερα η διαδικασία συνεχίζεται με την κατάθεση της επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Είναι η έκτη κατά σειρά μάρτυρας που έχει κληθεί και θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών στην Επιτροπή.

Χθες, έγινε γνωστό, ότι η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας Intellexa που έχει κληθεί για να καταθέσει στην Επιτροπή και η οποία είναι μόνιμη κάτοικος εξωτερικού ότι κωλύεται αυτή την περίοδο να είναι στην Ελλάδα.

Η πλειοψηφία αποφάσισε τελικά να συνταχθεί από κοινού από τα μέλη της Επιτροπής ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα αποσταλεί  στην εκπρόσωπο της  εταιρείας που φέρεται να εμπλέκεται στην εμπορία του παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων στη χώρα μας προκειμένου να απαντήσει γραπτά.

Θα πάει ο Ανδρουλάκης στην Εξεταστική;

Την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής αρνείται κατηγορηματικά την εξέταση άλλων προσώπων, επιδιώκοντας να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό το θέμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης μετρά τα υπέρ και τα κατά της παρουσίας του την προσεχή Τρίτη στην Εξεταστική, ως το τελευταίο πρόσωπο που καλείται.

Το plan B του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να μην πάει , καταγγέλλοντας –και- με τη στάση του τη διαδικασία που δέχεται επικρίσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση για «συγκάλυψη εξπρές».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις