Μία νέα δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας, λίγες μέρες μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, με τους ερωτηθέντες να αξιολογούν τα κόμματα, τα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN,  το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η ακρίβεια. Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,2% απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα ακολουθούν με μικρά ποσοστά ενώ μόλις το 2,8% αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών μετά και την παρουσία τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ το 19,6 απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το εκφράζει καθόλου το 43,5% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 34% απαντά ότι τον εκφράζει. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 38,9% των ερωτηθέντων έναντι του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 29%.

Στις 7,5 μονάδες η διαφορά

Στο πλέον ενδιαφέρον ερώτημα που έχει να κάνει με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,1%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2% και το Μέρα25 με 3,5%.

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,#, Ελληνική Λύση 4,4 και Μέρα25 3,7%.

Προτιμάται η κυβέρνηση με συνεργασία κεντροαριστεράς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις