Τους τρεις βασικούς άξονες για την ενεργειακή κρίση, την απειλητική πολιτική της Τουρκίας κατά της Ελλάδα και τη στάση της Ευρώπης έναντι του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να συζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στις εργασίας της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES στην Πράγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στην προ-σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών και οι τοποθετήσεις του αναμένεται να κινηθούν σε τρία βασικά ζητήματα-άξονες.

Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με τη στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι – Μπρετόν αναφορικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει ότι «ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια «κούρσα εθνικών επιδοτήσεων» που θα αφήνει τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας».

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ανάγκη να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε διπλωματικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θυμίσει την πρωτοβουλία Ντράγκι και να θέσει το ερώτημα:

«Θα παλέψουμε για την ειρήνη; Θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν τους υπνοβάτες προς τον γκρεμό, αφήνοντας να καθορίζουν τις εξελίξεις αποκλειστικά ο Πούτιν με τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα;».

Αναφορά θα γίνει και στην τουρκική ρητορική και την παράνομη Τουρκολυβική Συμφωνία, ζητώντας επιτακτικά η ΕΕ να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Αναμένεται να υπογραμμίσει ότι «Δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του Oruc Reis. Η ΕΕ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και – σε αυτό το πλαίσιο – η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις