Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να εξελιχθεί στη Βουλή η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ενώ αναμένεται να δεχθεί τα πυρά και από τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η αυλαία της συζήτησης άνοιξε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των βουλευτών για την υπόθεση των υποκλοπών, όμως μαρτυρά ο κατάλογος των ομιλητών επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.

Όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης συνολικά θα μιλήσουν 108 βουλευτές και έτσι η συζήτηση (και φυσικά η ψηφοφορία) θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν κι αύριο.

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα πάρουν τον λόγο στις 12 το μεσημέρι.

Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση από το κανάλι της Βουλής:

Σε δύσκολη θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα μηνύματα Σαμαρά-Καραμανλή

Έχοντας αγνοήσει πέντε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί σήμερα να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις μετά τις αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα που αφορούν τις λίστες παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, μελών της κυβέρνησης αλλά και των αρχηγών των γενικών επιτελείων.

Μάλιστα η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την χθεσινή έκκληση του Αντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποκλοπών και να μην χρησιμοποιείται το απόρρητο ώς δικαιολογία αλλά και την δήλωση του Κώστα Καραμανλή που είχε τονίσει ότι το απόρρητο δεν μπορεί να υπερέχει της ανάγκης για διαφάνεια ζητώντας κάθαρση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί στη γνωστή γραμμή που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, δηλαδή θα επισημάνει ότι ουδέποτε η πολιτεία έχει προμηθευτεί παράνομα λογισμικά όπως το Predator ενώ θα εστιάσει στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, ενώ θα υποστηρίξει ότι μπαίνει μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης που ερευνά κάθε πτυχή της ενώ αναμένεται να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια καθώς με την στάση του και την πολιτική που ακολουθεί επιχειρεί να απαξιώσει μια υπηρεσία όπως η ΕΥΠ η οποία έχει ως αποστολή την προστασία της χώρας και των πολιτών της από εξωγενείς και εσωτερικούς κινδύνους.

Θεσμική επίθεση του Αλέξη Τσίπρα

Σκληρή αλλά θεσμική αναμένεται να είναι η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συζήτηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τις προθέσεις του με τις δύο πρωτοβουλίες που ανέλαβε την επίσκεψη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο την περασμένη Δευτέρα και τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών από την οποία ζήτησε στοιχεία για τις παρακολουθήσεις εκφράζοντας την έντονη του ανησυχία του για τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. «Δεν θα γίνουν ανεκτά παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια της χώρας – Το κρυφτούλι με τους θεσμούς λαμβάνει τέλος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναμένεται να εξηγήσει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο ιθύνων νους που έστησε τον παρακρατικό μηχανισμό και έδινε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator» ενώ θα υποστηρίξει ότι έχει πληγεί ο πυρήνας της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος.

Το βασικό αγκάθι στο νομοσχέδιο

Ένα από τα σημεία του υπό συζήτηση νομοσχεδίου που συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι αυτό που προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ.

Ουσιαστικά ορίζει πως κανείς έως και τις επόμενες εκλογές αλλά και αργότερα δεν θα μπορεί να μάθει για ποιόν λόγο παρακολουθήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και δημοσιογράφοι όπως και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Αντιδρώντας το σύνολο της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι έτσι επιχειρείται συγκάλυψη, ενώ θα μπορούσε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στο οποίο προβλέπονταν η άμεση ενημέρωση.

Απομονωμένη η ΝΔ – Διαφωνίες και από τους θεσμικούς φορείς

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ αντίθετοι με το νομοσχέδιο, εμφανίστηκαν σχεδόν στο σύνολο τους και οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις προωθούμενες διατάξεις.

Ειδικότερα κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκτός από την αντιπολίτευση η Αρχή Διατήρησης του Απορρήτου των Επικοινωνιών , η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια της Δικηγορικών Συλλόγων. Επίσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους κορυφαίοι συνταγματολόγοι ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις