Πώς το Euro 2004 έστειλε 21 χρόνια μετά Cosmote - Vodafone στα «δικαστήρια» των διαφημιστών

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι από τους πιο καλούς «πελάτες» του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, του φορέα αυτορύθμισης που έχουν συστήσει διαφημιστές και διαφημιζόμενοι, στο οποίο μεταξύ των άλλων καταφεύγουν στα «δικαστήρια» του όταν θεωρούν ότι κάποια καμπάνια κινείται εκτός δεοντολογίας ή παραπληροφορεί. Συνήθως στο ΣΕΕ πηγαίνουν είτε επειδή ο ένας ισχυρίζεται ότι είναι πιο φθηνός είτε επειδή διαδίδει ανυπόστατα ότι έχει το ισχυρότερο σήμα.
Η τελευταία διένεξη όμως ήταν για κάτι διαφορετικό. Πέντε δευτερόλεπτα στην πρόσφατη καμπάνια της Cosmote για τη νέα ταυτότητα της έγινε «κόκκινο πανί» για τους ανθρώπους της Vodafone. Είναι η σκηνή όπου ο Ζαγοράκης σηκώνει το κύπελο του Euro 2004 μέσα στην Πορτογαλία. Για όσους γνωρίζουν η χορηγία της Vodafone στην Εθνική Ελλάδος είναι ίσως το μεγαλύτερο γκολ που έχει βάλει επιχείρηση σε επίπεδο αθλητικής χορηγίας στη χώρα μας.
Σε μία εποχή που κανείς δεν στήριζε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και τα βλέμματα – και τα χρήματα - όλων ήταν στους Ολυμπιακούς που θα γίνονταν στην Ελλάδα, ο Χάρης Μπουρδούμης, τότε Εμπορικός Διευθυντής της Vodafone, πέτυχε με μικρό κόστος να συνδέσει το όνομα της Vodafone με την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού και ένα γεγονός που συζητείται παγκοσμίως στον χώρο του ποδοσφαίρου ακόμη και σήμερα.
Η σκηνή με τους διεθνείς και τη φράση «ενωνόμαστε κάτω από την ίδια φανέλα» που χρησιμοποίησε η Cosmote στην καμπάνια της ήταν όπως αναμενόταν ο λόγος που οι δύο πλευρές βρέθηκαν απέναντι από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας.
Το τελευταίο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη σκηνή – αν και η Cosmote είχε λάβει άδεια χρήσης του συγκεκριμένου πλάνου – δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού καθώς και ότι ενδεχομένως να προκληθεί σύγχυση ή και παραπλάνηση για τη χορηγική σχέση της Cosmote Telekom με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο στιγμιότυπο προσκρούει σε άρθρα του Κώδικα Επικοινωνίας και πρέπει να τροποποιηθεί.