Πόσο χρόνο περνούν οι γονείς μαλώνοντας με τα παιδιά τους για τις οθόνες - Ποσοστά που σοκάρουν
«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει πώς η τεχνολογία στρέφεται σήμερα εναντίον των οικογενειών αντί να είναι σύμμαχός τους».

Το μεγάλο άγχος των γονέων είναι να μην περνούν πολλές ώρες τα παιδιά τους μπροστά στις οθόνες του κινητού ή του τάμπλετ. Το τρομακτικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι προκειμένου να το καταφέρουν, οι γονείς ξοδεύουν περίπου 96 ώρες ετησίως, μαλώνοντας με τα παιδιά τους για τον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες.
Το συγκλονιστικό στατιστικό σημαίνει ότι εκατοντάδες καβγάδες μεταξύ γονέων και παιδιών προκαλούνται από τη σύγχρονη τεχνολογία.
Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα σε 2.000 γονείς παιδιών από το νηπιαγωγείο έως την πέμπτη δημοτικού, η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει πώς οι οθόνες μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις παιδιού-γονέα και την οποία δημοσιεύει η New York Post.
Πίσω από αυτές τις συγκρούσεις κρύβεται μια βαθύτερη ανησυχία: Τα δύο τρίτα (67%) των γονέων φοβούνται ότι χάνουν πολύτιμες στιγμές με τα παιδιά τους λόγω του εθισμού στις οθόνες.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το 41% των γονέων δήλωσαν ότι φοβούνται ότι χάνουν εντελώς την παιδική ηλικία των παιδιών τους εξαιτίας της τεχνολογίας.
Η μελέτη, που διεξήχθη από την Talker Research για λογαριασμό της AngelQ, ενός προγράμματος περιήγησης κατάλληλου για παιδιά, αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων σχετικά με τη διαδικτυακή ζωή των παιδιών τους περιλαμβάνουν την έκθεση σε διαδικτυακούς θηρευτές (51%), την τυχαία έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο (46%) και τον εθισμό στις οθόνες (45%).
Άλλες σημαντικές ανησυχίες περιλαμβάνουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό (44%), την αναζήτηση περιεχομένου που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών (40%), την αρνητική επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (37%) και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία (37%).
Περίπου τρεις στους πέντε γονείς (61%) ανησυχούν ότι ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε οθόνες αντικαθιστά σημαντικά στοιχεία της παιδικής ανάπτυξης, όπως η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δεξιοτήτων και η ενσυναίσθηση.
Έξι στους δέκα γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δήλωσαν ότι περνούν τον χρόνο τους στο διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη.
«Η τεχνολογία στρέφεται εναντίον της οικογένειας»
«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει πώς η τεχνολογία στρέφεται σήμερα εναντίον των οικογενειών αντί να είναι σύμμαχός τους», δήλωσε ο Tim Estes, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της AngelQ.
«Τα παιδιά μας χάνουν χρόνια της παιδικής τους ηλικίας -πολύτιμο χρόνο που δεν θα πάρουν ποτέ πίσω- σε προϊόντα που τα εθίζουν. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία θα πρέπει να εκπαιδεύει και να ενδυναμώνει, όχι να αποσπά την προσοχή και να διχάζει τις οικογένειες -και αυτό ξεκινά με το να παρέχει στους γονείς ευκολότερα εργαλεία για να διαχειρίζονται τον χρόνο μπροστά σε οθόνες χωρίς την καθημερινή δυσκολία».
Οι γονείς ανέφεραν παρενέργειες από τον υπερβολικό χρόνο μπροστά σε οθόνες, όπως ευερεθιστότητα (27%), εναλλαγές διάθεσης (24%) και έντονες εκρήξεις θυμού (22%).
Άλλες επιπτώσεις περιελάμβαναν μειωμένο εύρος προσοχής με δραστηριότητες εκτός σύνδεσης, όπως οι σχολικές εργασίες για το σπίτι (19%), υψηλά επίπεδα άγχους (14%) και προβλήματα ύπνου (14%).
Τα παιδιά βρίσκουν ολοένα και πιο εξελιγμένους τρόπους για να διατηρούν τον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες, με τους γονείς να ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά τους κρύβουν συσκευές πίσω από την πλάτη τους (39%), να έχουν πρόσβαση σε εντελώς διαφορετικές συσκευές (20%) και να αλλάζουν τα χειριστήρια ή τα δικαιώματα χωρίς τη γνώση των γονέων τους (18%).
Άλλες λύσεις περιελάμβαναν την εκμετάλλευση από παιδιά τρόπων «έκτακτης ανάγκης» ή «εκπαιδευτικών» λειτουργιών (15%), τη δημιουργία νέων λογαριασμών χρηστών (13%) και τη χρήση του Siri ή φωνητικών εντολών για το άνοιγμα εφαρμογών (13%).
Οι γονείς ενδίδουν
Όταν τα παιδιά αντιστέκονται στο να απενεργοποιήσουν μια συσκευή διαδικτύου, οι γονείς παραδέχονται ότι ενδίδουν στο 65% του χρόνου. Οι γονείς της Gen Ζ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, δήλωσαν ότι ενδίδουν «συχνά» (28%).
«Αυτό το μοτίβο αντίστασης και παράδοσης δημιουργεί μια δυναμική εξουσίας που υπονομεύει τους γονικούς ρόλους και ενισχύει τη συμπεριφορά που εξαρτάται από την οθόνη στα παιδιά», δήλωσε ο Έστες.

Αυτές οι συγκρούσεις είναι πιο πιθανό να συμβούν πριν από το δείπνο (64%), διαταράσσοντας τον σημαντικό χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη των οικογενειακών δεσμών.
Οι πιο συνηθισμένες διαφωνίες επικεντρώνονται στη διάρκεια του επιτρεπόμενου χρόνου (43%), στους τύπους περιεχομένου ή εφαρμογών στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά (18%) και στην απαιτούμενη γονική έγκριση για την παρακολούθηση βίντεο ή παιχνιδιών (18%).
Οι μισοί γονείς (52%) που επιτρέπουν στα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο δήλωσαν ότι εύχονται να είχαν περιμένει περισσότερο πριν δώσουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε συσκευές διαδικτύου.
Αυτή η λύπη ήταν πιο έντονη μεταξύ των γονέων της Gen Ζ (63%), σε σύγκριση με τους Μillennials (53%) και τους Gen X (50%).
Πολλές προσεγγίσεις των γονέων σχετικά με τον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες επηρεάζονται από τις δικές τους εμπειρίες από την παιδική ηλικία με την τεχνολογία, με το 34% να λέει ότι επηρέασε το στυλ γονικής μέριμνας και την επιλογή τους να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν και τα θετικά
Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι γονείς αναγνώρισαν θετικές πτυχές του χρόνου μπροστά σε οθόνες, όπως την παρακολούθηση των παιδιών τους από τα οποία εξερευνούν τα ενδιαφέροντά τους (60%), την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο (59%), την ικανότητα εκμάθησης δια βίου ψηφιακών δεξιοτήτων (58%), την αυξημένη διαπολιτισμική επίγνωση (25%) και την ευκαιρία να συνδεθούν με άλλα παιδιά με παρόμοιο τρόπο σκέψης στο διαδίκτυο (24%).
«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ευαίσθητη ισορροπία που αντιμετωπίζουν οι γονείς, θέλοντας να προστατεύσουν την παιδική ηλικία, προετοιμάζοντας παράλληλα τα παιδιά για έναν ψηφιακό κόσμο», πρόσθεσε ο Έστες.
«Αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος μπροστά σε οθόνες δεν είναι εγγενώς κακός, αλλά σήμερα οι περισσότερες επιλογές είναι. Θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν υγιείς συνήθειες που επιτρέπουν στους νέους να ονειρεύονται ιδέες και να τις δημιουργούν στον πραγματικό κόσμο. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθάμε τις οικογένειες να θέτουν όρια που λειτουργούν, επομένως η τεχνολογία παραμένει ένα εργαλείο για την ενίσχυση της παιδικής ηλικίας, όχι για την υποβάθμισή της».