Προεδρικό Μέγαρο: Γιορτή για τη Δημοκρατία των 51 ετών με απουσίες και σε φορτισμένο κλίμα
Στο Προεδρικό Μέγαρο απόψε οι πολιτικοί αρχηγοί. Σε βαρύ κλίμα και σε κλίμα πόλωσης η γιορτή για τα 51 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Οι ηχηρές απουσίες από το κιόσκι.

Τη νύχτα της 23ης Ιουλίου, 1974, με τον «Αττίλα» να έχει καταλάβει ήδη την Κερύνεια, η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει. Τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Αθήνα και επτά ολόκληρα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας, η διακυβέρνηση της χώρας περνάει και πάλι στα χέρια των πολιτικών.
Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας ποτέ δεν έλαβε τη θέση που της αρμόζει στις μεγάλες στιγμές ελληνικής ιστορίας. Αντίθετα, εορτάζεται πάντα με μια σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, συνήθως χωρίς τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στο καθεστώς των «Απριλιανών».
Φέτος, μάλιστα, η εκδήλωση για την 51η επέτειο της Μεταπολίτευσης, αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα. Και γι αυτό, δεν ευθύνεται ο καύσωνας που καλύπτει τη χώρα από άκρη σε άκρη, αλλά η ένταση και το πολωμένο πολιτικό κλίμα των ημερών, που είναι εμφανέστατα σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής.
Απουσίες από το «κιόσκι»
Στους απόντες αναμένεται να είναι οι τρεις τελευταίοι πρώην πρωθυπουργοί. Ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι δεν συνηθίζουν να δίνουν το «παρών». Απούσα αναμένεται να είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, δεν είχε επιβεβαιώσει την αποδοχή της πρόσκλησης. Με δεδομένο πως έχει ανοίξει -μονομερές- «μέτωπο» με τον «οικοδεσπότη», Κωνσταντίνο Τασούλα, θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη να εμφανιστεί στους κήπους .
Το 2024, είχε παραστεί κανονικά, υπό την Προεδρία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στον διάδοχο της, όμως, έχει καταλογίσει πως «έκρυψε» δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών ως Πρόεδρος της Βουλής – με την Όλγα Γεροβασίλη, από τη θέση της προεδρεύσουσας αντιπροέδρου της Βουλής, να της απαντάει ότι η δικογραφία υπήρχε κανονικά και ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν τη διάβασε.
Απόντες από τη σεμνή εκδήλωση αναμένεται να είναι οι επικεφαλής των κομμάτων της «σκληρής» Δεξιάς. Ο Κυριάκος Βελόπουλος απουσιάζει στο εξωτερικό, ενώ ούτε ο Δημήτρης Νατσιός έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στη «σκιά» του ΟΠΕΚΕΠΕ
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί το τελευταίο επεισόδια μιας ταραγμένης πολιτικά περιόδου. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται στα «χαρακώματα», εν αναμονή των ψηφοφοριών για τη σύσταση εξεταστικής (όπως προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία) ή προανακριτικής επιτροπής (όπως ζητάει η αντιπολίτευση).
Η αντιπαράθεση βρίσκεται στο «κόκκινο» και μόνο το τελευταίο 24ωρό, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, έχουν ανταλλάξει βαριές κατηγορίες. Τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ως «ενορχηστρωτή» του σκανδάλου, στοχεύουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ οι φράσεις «μαφία», «καμόρα» και «εγκληματική οργάνωση», βρίσκονται στην ημερήσια πολιτική συζήτηση.
Πολλαπλά μέτωπα
Το πολιτικό «μπρα ντε φερ» ούτε αρχίζει, ούτε και τελειώνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια σειρά από «καυτά» θέματα, προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Τα εθνικά θέματα αποτελούν μόνιμη «εστία» έντασης. Και σε αυτό τον τομέα, οι συγκρούσεις δεν περιορίζονται μόνο στο δίπολο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε μέτωπο με δύο πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης του, τον Αντώνη Σαμαρά -τον οποίο διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προ μερικών μηνών- και τον Κώστα Καραμανλή, αφήνοντας αιχμές για τις πράξεις και τις παραλήψεις των κυβερνήσεων του, μόλις το βράδυ της Τετάρτης.
Η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα και η λιμοκτονία του παλαιστινιακού λαού, που πλέον είναι μια πραγματικότητα, προκαλούν ένα ακόμα μέτωπο. Η κυβέρνηση καταδικάζει περιστατικά, όπως αυτό της Σύρου, και τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ, υιοθετώντας τη ρητορική του «αντισημιτισμού». Έτσι, έρχεται σε αντιπαράθεση με την Αριστερά - αφού το ΠΑΣΟΚ δεν τολμά να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Προφανώς, στα ανοιχτά μέτωπα συγκαταλέγονται η έξαρση των μεταναστευτικών ροών, η ακρίβεια, το κόστος κατοικίας και μια σειρά από πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, που αποτελούν σημείο τριβής για τα κόμματα.
Το «τραύμα» των Τεμπών
Στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει ένα ανοιχτό «τραύμα». Εκείνο της τραγωδίας των Τεμπών, που σε πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει δύο προτάσεις δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, μέσα σε έναν χρόνο.
Δύο και πλέον χρόνια μετά από το φονικό δυστύχημα, στην ελληνική κοινωνία υπάρχει -πλειοψηφικά- διάχυτη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ότι μπορεί για να ρίξει «φως» στα αίτια του δυστυχήματος. Όμως, ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό εκτιμά πως τμήμα της αντιπολίτευσης προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από αυτό.

