Προσοχή! Αυτά είναι τα emails «παγίδες» - Επιτήδειοι αδειάζουν λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών
Το Flash.gr, σας αποκαλύπτει δύο από τα πιο συνηθισμένα e mails «παγίδες» που χρησιμοποιούν οι απατεώνες του διαδικτύου.

Με όλο και πιο ευφάνταστα κόλπα συμμορίες απατεώνων καταφέρνουν ν’ αδειάζουν εύκολα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών που απλά πέφτουν στη διαδικτυακή παγίδα τους. Οι επιτήδειοι έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν emails με λογότυπα δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και πασίγνωστων εμπορικών σημάτων ή τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν χειριστικές εκφράσεις και ελκυστικές προτάσεις, όπως «επιστροφή χρημάτων» για να κάνει το μοιραίο λάθος ο χρήστης που έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα να το ανοίξει και μετά, ακολουθώντας τις οδηγίες της συμμορίας χωρίς να προλάβει καλά καλά να καταλάβει τι έχει συμβεί, να έχουν αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.
Η συνέχεια είναι άκρως προσοδοφόρα για το κύκλωμα αλλά καταστροφική για το θύμα που έχει πέσει στα δίχτυα της συμμορίας. Το Flash.gr, σας αποκαλύπτει δύο από τα πιο συνηθισμένα e mails «παγίδες» που χρησιμοποιούν οι απατεώνες του διαδικτύου.
Τo email από την «εφορία» που θα σας αδειάσει τον λογαριασμό
«Αφού εξετάσαμε τους μηνιαίους οικονομικούς λογαριασμούς σας, διαπιστώσαμε ότι δικαιούστε επιστροφή φόρου. Λόγω των ελλιπών πληροφοριών, έχουμε θέσει τη συναλλαγή σε αναμονή. Για να επιταχύνετε την παραλαβή αυτών των πληρωμών, παρακαλούμε επιβεβαιώστε τα στοιχεία της συναλλαγή σας χρησιμοποιώντας τον ασφαλή ιστότοπό μας. Πατήστε εδώ!
Μετά την επιτυχή επικύρωση, η επιστροφή σας θα υποβληθεί σε επεξεργασία και θα πιστωθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό.»

Αυτά αναφέρει το περιεχόμενο του email που αποστέλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες παραλήπτες, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα οι επιτήδειοι. Με λέξεις όπως «ασφαλής, επιστροφή χρημάτων και ανανέωση στοιχείων» και φυσικά το απαραίτητο ενεργό link που οδηγεί στην παγίδα τους, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταφέρει να πιάσουν στα δίχτυα τους, ανυποψίαστους χρήστες του ίντερνετ και να τους καταστρέψουν οικονομικά.

Παρά το πειστικό τους περιεχόμενο ωστόσο, αλλά και την εικόνα του μηνύματος, υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα, ένα στοιχείο που προδίδει τους απατεώνες κι αυτό δεν είναι άλλο από τις πληροφορίες του αποστολέα. Εν προκειμένω στο τέλος του μηνύματος, με μικρά γράμματα, αναγράφονται τα εξής: «Λάβατε αυτό το e mail από το UAB «Staniunu lentpjuve»
Το email «τράπεζας» για τη δήθεν βελτίωση στην ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών
Στο ίδιος μήκος κύματος και το e mail από την υποτιθέμενη «τράπεζα» που σκαρφίζονται τα κυκλώματα που θησαυρίζουν, παραπλανώντας πολίτες που συμμορφώνονται με τις εντολές τους, χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά, αφού φροντίζουν να γίνονται πιεστικοί. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε αυτό:
«Αγαπητέ πελάτη,
Αυτή είναι η τρίτη ειδοποίηση από την Εθνική Τράπεζα, ζητάμε την έγκρισή σας γιατί έχουμε κάνει βελτιώσεις στην ασφάλεια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ακολουθήστε τις οδηγίες παρακάτω για να ενεργοποιήσετε ξανά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επικύρωση.»

Οδηγίες προστασίας για να μην πέσετε θύμα διαδικτυακής απάτης
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρμόδιοι φορείς, συνεργάζονται σε εκστρατείες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τους πολίτες από τις ηλεκτρονικές απάτες. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προωθούν καμπάνιες ως ασπίδα προστασίας κατά των ψηφιακών απατών. Πώς μπορεί λοιπόν να προστατευθεί κανείς, για να μην πέσει θύμα;
- Στην περίπτωση μηνυμάτων που φέρονται να προέρχονται από τράπεζες, είναι καλό να θυμόμαστε πως εάν προκύψει κάποιο σημαντικό ζήτημα, ο πελάτης θα ενημερωθεί μέσω μηνύματος στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό του. Επίσης, σε καμία περίπτωση μία τράπεζα δεν θα ζητούσε τον κωδικό «PIN» της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή ακόμα και τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού λογαριασμού μέσω e-banking.
- Είναι απαραίτητο να εγκαθιστούμε ένα αντιικό πρόγραμμα στον υπολογιστή μας και να ενημερώνουμε την τελευταία έκδοση του προγράμματος περιήγησης.
- Να προσέχουμε λεπτομέρειες, όπως ορθογραφική λάθη ή συντακτικά.
- Να μην πατάμε σε καμία περίπτωση τον ηλεκτρονικό σύνδεσμό και να μη λαμβάνουμε συνημμένα αρχεία που συνοδεύουν τα μηνύματα αυτά.
- Ακόμα κι αν προβληματιζόμαστε, μπορούμε να καλούμε τηλεφωνικά την τράπεζα που συνεργαζόμαστε, προκειμένου να ενημερωθούμε υπεύθυνα από κάποιον συνεργάτη της.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν και οι παραλήπτες sms που ζητούν τον κωδικό «PIN» ή τον κωδικό πρόσβασης στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή οποιαδήποτε άλλα προσωπικά διαπιστευτήρια ασφαλείας, όπως το username του e-banking.
Και φυσικά, αν κάποιος υποψιάζεται είτε ότι έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, είτε έχει υποπέσει στην αντίληψή του κάτι σχετικό, μπορεί να κάνει την καταγγελία του ακόμη και μέσω gov.gr ή να επικοινωνεί με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους ακόλουθους τρόπους:
- Τηλέφωνο : 11188
- Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:
- Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr