Προϋπολογισμός 2026: «Κόφτης» σε δαπάνες – Φρένο σε προσλήψεις, μισθούς και επιχορηγήσεις
Αυξημένα τα κονδύλια για τα υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, μειωμένα για τα υπουργεία Παιδείας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Κομμένος και ραμμένος» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες με πλαφόν καθαρών δαπανών στη περιοχή των 107 δις ευρώ θα είναι ο προϋπολογισμός του 2026 όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά προς τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς με την οποία καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 29 Αυγούστου του 2025.
Ευθυγράμμιση των δαπανών
Κατευθυντήρια γραμμή η ευθυγράμμιση των δαπανών του κάθε φορέα με τα ανώτατα όρια που θέτουν οι νέοι κανόνες της Κομισιόν και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που προβλέπει ότι η αύξηση των καθαρών δαπανών για το 2026 σε σχέση με φέτος δεν μπορεί να ξεπερνά το 3,6% και σε απόλυτα ποσά τα 3,6 δις ευρώ. Μάλιστα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι φορείς υποχρεούνται να αιτιολογούν τυχόν απόκλιση άνω του ορίου του 5% από το φετινό εκτελεσμένο κονδύλι και σε περίπτωση που οι αυξήσεις υπερβούν το 5% ι φοράς θα καλείται να δώσει εξηγήσεις για την απόκλιση.
Στα ενδεικτικά ανώτατα όρια δαπανών περιλαμβάνονται διακριτά ανά φορέα οι προβλέψεις για δαπάνες που βαρύνουν απευθείας τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για παροχές σε εργαζόμενους. Οι προβλέψεις έχουν διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:
- α. την εκτίμηση των αποδοχών του 2025 με βάση τις ισχύουσες διατάξεις περί μισθολογικής πολιτικής,
- β. τις αποσπάσεις και μετατάξεις,
- γ. τις εισαγωγές και αποφοιτήσεις από τις παραγωγικές σχολές ενστόλων, τις εισαγωγές στη Διπλωματική Ακαδημία και τις αποφοιτήσεις από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης,
- δ. τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού της περιόδου 2026 - 2029.
Αυξάνονται οι χορηγήσεις στα υπουργεία
Στο μέτωπο των επιχορηγήσεων προς τα υπουργεία προκύπτει αύξηση των κονδυλίων συγκριτικά με το 2025 στο υπουργείο Υγείας κατά 270 εκ. ευρώ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά 695 εκ. ευρώ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 296 εκ. ευρώ ενώ αντίθετα μειωμένες θα είναι οι επιχορηγήσεις στα υπουργεία Παιδείας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών στα ανώτατα όρια δαπανών προβλέπονται ποσά για την ενίσχυση των φορέων, τόσο για το έτος 2026 όσο και για τα έτη 2027 - 2029, προκειμένου να καλυφθούν οι ακόλουθες δαπάνες:
- μεταναστευτικών ροών,
- προσλήψεων τακτικού προσωπικού, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2026 καθώς και των προβλεπόμενων προσλήψεων ετών 2027 - 2029,
- προσλήψεων τακτικού προσωπικού βάσει ειδικών διατάξεων, δικαστικών αποφάσεων κ.λπ. καθώς και μετατάξεων και αποσπάσεων,
- προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και βάσει ειδικών διατάξεων,
- σημαντικών, άμεσων, αναπόφευκτων και επειγουσών αναγκών
Παράλληλα η εγκύκλιος περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τον νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό που αντικαθιστά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και αποτελεί το κύριο εργαλείο μακροχρόνιου σχεδιασμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2027 και το 2028 θα υπάρξει μείωση των κρατικών δαπανών στους φορείς του στενού δημοσίου τομέα, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.