Ρεύμα χωρίς… έξτρα χρεώσεις: Έρχεται μεγάλη μείωση στις ΥΚΩ - Πόσο μειώνονται οι λογαριασμοί
Το μέσο κόστος ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2024 έφτασε στα 340 ευρώ/μεγαβατώρα όταν το αντίστοιχο κόστος στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 150 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ηλεκτρική ανάσα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φέρνει η ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο, καθώς αναμένεται να μειώσει δραστικά τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Σύμφωνα με τις μελέτες κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ , το συνολικό όφελος για τους καταναλωτές υπολογίζεται μεταξύ 2,8 και 3,64 δισ. ευρώ για την περίοδο 2029-2053.
Τι είναι οι ΥΚΩ και γιατί επιβαρύνουν τους λογαριασμούς
Οι ΥΚΩ είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που καλύπτουν το επιπλέον κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών, όπου το ρεύμα παράγεται από τις ακριβές μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ. Έτσι, οι κάτοικοι των νησιών πληρώνουν τις ίδιες τιμές με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τη διαφορά να καλύπτεται από όλους τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Ενδεικτικά, όπως παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το 2024 το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έφτασε τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στο διασυνδεδεμένο σύστημα περιορίστηκε στα 150 ευρώ/MWh.
Με την πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αυτό το επιπλέον κόστος αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά, μειώνοντας και τις ΥΚΩ στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών.
Ποια νησιά διασυνδέονται και πότε
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκαν τα επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα διασύνδεσης των νησιών:
- Η Κρήτη θα συνδεθεί πλήρως με την Αττική το καλοκαίρι του 2025.
- Η τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνεται το 2026, με τη δημιουργία βρόγχου μεταξύ Νάξου, Θήρας, Φολεγάνδρου, Μήλου, Σερίφου και Λαυρίου.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τις τρεις πρώτες φάσεις του έργου, διασυνδέοντας τα νησιά Πάρο, Μύκονο, Άνδρο και Σύρο με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για:
- Τα Δωδεκάνησα, όπου Κως, Ρόδος και Κάρπαθος θα συνδεθούν με την Κόρινθο σε δύο φάσεις.
- Το Βόρειο Αιγαίο, όπου Λήμνος, Λέσβος, Σκύρος, Χίος και Σάμος θα διασυνδεθούν σε τρεις φάσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 1,717 δισ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Διακρατικές διασυνδέσεις και ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας
Το ΚΥΣΟΙΠ αξιολόγησε επίσης την πορεία των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας, όπως:
- Το έργο Κρήτη–Κύπρος–Ισραήλ
- Η νέα διασύνδεση με την Ιταλία
- Η διασύνδεση με την Αίγυπτο
Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ προχωρά σε κρίσιμα έργα σύνδεσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου με τα γειτονικά, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως διεθνούς ενεργειακού κόμβου.