Σοβιετικό διαστημόπλοιο θα πέσει στη Γη αλλά... δεν ξέρουμε πού - Οι κίνδυνοι και τι λένε οι ειδικοί
Τι πιθανότητες έχουμε να... μας πέσει στο κεφάλι. «Μάλλον θα καταλήξει σε κάποιον ωκεανό», τονίζουν οι επιστήμονες.

Με την πτώση ενός διαστημοπλοίου στη Γη αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του πλανήτη την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουμε ...ακριβώς πού θα πέσει.
Ο λόγος για το σοβιετικό διαστημόπλοιο Kosmos 482, βάρους 500 κιλών, το οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί στην Αφροδίτη τη δεκαετία του 1970, αλλά απέτυχε. Έκτοτε περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη και διαλύεται, ενώ τώρα υπολογίζεται ότι θα ξαναμπεί στη γήινη ατμόσφαιρα και θα συντριβεί.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί στην παρακολούθηση διαστημικών σκουπιδιών, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πού θα προσγειωθεί η μάζα μισού τόνου μετάλλου ή πόσο από αυτό θα επιβιώσει από την συντριβή στην ατμόσφαιρα.
«Παρόμοιος κίνδυνος με την πτώση μετεωρίτη»
Ο Ολλανδός επιστήμονας Μάρκο Λάνγκμπρουκ προβλέπει ότι το αποτυχημένο διαστημόπλοιο θα εισέλθει ξανά στη Γη περίπου στις 10 Μαΐου. Εκτιμά επίσης ότι θα συντριβεί με ταχύτητα περίπου 242 χιλιομέτρων την ώρα, εφόσον παραμείνει άθικτο από την επαφή του με την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
«Αν και αυτό δεν είναι χωρίς κινδύνους, δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δήλωσε ο Λάνγκμπρουκ, σύμφωνα με τον Guardian.
Το αντικείμενο είναι σχετικά μικρό και, ακόμη και αν δεν διαλυθεί, «ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με αυτόν μιας τυχαίας πτώσης μετεωρίτη, αρκετές από τις οποίες συμβαίνουν κάθε χρόνο». «Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να σας χτυπήσει κεραυνός στη ζωή σας», τόνισε ο επιστήμονας.
Η πιθανότητα το διαστημόπλοιο να χτυπήσει κάποιον ή κάτι είναι μικρή, πρόσθεσε. «Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».
Η αποστολή στην Αφροδίτη που δεν πήγε καλά
Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Kosmos 482 το 1972, στο πλαίσιο μίας σειράς αποστολών στην Αφροδίτη. Ωστόσο, το Kosmos απέτυχε να προσγειωθεί στον «καυτό» πλανήτη, γιατί δεν κατάφερε ποτέ να βγει από την τροχιά της Γης λόγω δυσλειτουργίας της τουρμπίνας του.
Το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε μέσα σε μια δεκαετία. Αλλά ο Μάρκο Λάνγκμπρουκ και άλλοι πιστεύουν ότι η ίδια η κάψουλα προσγείωσης - ένα σφαιρικό αντικείμενο διαμέτρου περίπου 1 μέτρου, περιστρέφεται γύρω από τον κόσμο σε μια εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά τα τελευταία 53 χρόνια, μειώνοντας σταδιακά το υψόμετρο.
Είναι πολύ πιθανό το διαστημόπλοιο βάρους άνω των 500 κιλών να επιβιώσει από την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.
Κατασκευάστηκε για να αντέξει μια κάθοδο μέσα από την πυκνή σε διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δήλωσε ο Λάνγκμπρουκ, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία.
Η επικίνδυνη θερμική ασπίδα
Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το αν το σύστημα αλεξίπτωτου θα λειτουργήσει μετά από τόσα χρόνια. Η θερμική ασπίδα μπορεί επίσης να υποβαθμιστεί μετά από τόσο καιρό σε τροχιά.
Θα ήταν καλύτερα αν η θερμική ασπίδα χαλούσε, κάτι που θα προκαλούσε την καύση του διαστημόπλοιου κατά την κατάδυσή του στην ατμόσφαιρα, δήλωσε σε email ο Τζόναθαν Μακντάουελ από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian. Αλλά αν η θερμική ασπίδα κρατηθεί, «θα επανεισέλθει άθικτη και θα έχουμε ένα μεταλλικό αντικείμενο μισού τόνου να πέφτει από τον ουρανό».
Πού μπορεί να πέσει
Η έκταση της Γης στην οποία θα μπορούσε να μπει το διαστημόπλοιο είναι... αρκετά μεγάλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Kosmos 48 θα μπορούσε να πέσει οπουδήποτε μεταξύ 51,7 μοιρών βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους. Αυτό σημαίνει από την Αλμπέρτα του Καναδά μέχρι το Λονδίνο και σχεδόν μέχρι το ακρωτήριο Χορν στη Νότια Αμερική.
Αλλά επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη αποτελείται από νερό, «οι πιθανότητες είναι καλές να καταλήξει σε κάποιον ωκεανό», σημείωσε ο Λάνγκμπρουκ.
Το 2022, ένας κινεζικός πυραύλος-ενισχυτής επέστρεψε επίσης ανεξέλεγκτος στη Γη και το 2018 ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1 επανήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τον νότιο Ειρηνικό μετά από μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο.