Μαραντόνα πέθανε: Παγκόσμιος θρήνος - «Έφυγε» ο Αργεντίνος σταρ
Ανατριχίλα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή. Την θλιβερή είδηση αυτή μετέδωσαν Clarin και Οle τονίζοντας πως ο «Θεός του ποδοσφαίρου» υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στο Τίγκρε, εκεί όπου βρισκόταν για την ανάρρωση έπειτα από τη σοβαρή επέμβαση που είχε υποβληθεί πριν λίγες ημέρες. Οι γιατροί που έφτασαν στο σπίτι του δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Ήθελε να γραφτεί στον τάφο του «Ευχαριστώ την μπάλα»
Ήταν, πιθανότατα, στην καλύτερη φάση της ζωής του από τότε που σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Πριν από 15 χρόνια, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα παρουσίασε στην αργεντίνικη τηλεόραση την εκπομπή «La Noche del 10» (Η βραδιά του 10) και δεν δίστασε να πάρει συνέντευξη από τον... εαυτό του. «Το να γεράσω με τα εγγόνια μου θα ήταν να έχω έναν ήρεμο θάνατο» λέει ο Μαραντόνα στον Ντιέγκο, ο οποίος τον ρωτάει: «Αν έπρεπε να πεις λίγα λόγια στο νεκροταφείο στον Μαραντόνα, τι θα του έλεγες;». «Χα χα, τι θα του έλεγα; Και εσύ με ρωτάς αυτό εμένα;» λέει ο Μαραντόνα, με τον Ντιέγκο να επιμένει: «Εσύ έβγαλες το θέμα. Δεν μίλησα εγώ για θάνατο, εσύ το έκανες». Ο Μαραντόνα εξήγησε τότε ότι «Θα του έλεγα σε ευχαριστώ που έπαιξες ποδόσφαιρο, γιατί είναι το άθλημα που μου έδωσε μεγαλύτερη χαρά, ελευθερία, είναι σαν να ακουμπάω τον ουρανό με τα χέρια. Ευχαριστώ την μπάλα. Ναι, θα έβαζα μια ταφόπλακα: 'Ευχαριστώ την μπάλα'».Μετονομάζει το θρυλικό «Σαν Πάολο» σε «Ντιέγκο Μαραντόνα»
Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Νάπολι από το θάνατο του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που πέρασε από την ομάδα, του σπουδαίου Ντιέγκο Μαραντόνα, που λατρεύεται από τους οπαδούς σαν θεός. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα χάρισε σπουδαίες στιγμές στους φίλους των «παρτενοπέι» και αποτελεί σύμβολο για την ιταλική πόλη. Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος, Ντε Ματζίστρις, αλλά και ο πρόεδρος της ομάδας, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, το θρυλικό γήπεδο «Σαν Πάολο», όπου μεγαλούργησε ο «θεός του ποδοσφαίρου», θα μετονομαστεί σε «Ντιέγκο Μαραντόνα», ως ένας φόρος τιμής στον Αργεντινό θρύλο.
Τριήμερο πένθος στην Αργεντινή
Μια ολόκληρη χώρα βυθίστηκε την Τετάρτη (25/11) στο πένθος. Ο θάνατος του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έσκασε σαν βόμβα και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα θρηνεί τον χαμό του, με τον πρόεδρο της Αργεντινής να ανακοινώνει τριήμερο πένθος για την πιο αναγνωρίσιμη μορφή στην ιστορία του έθνους.

To «αντίο» του Πελέ
Πρόκειται για τον άνθρωπο τον οποίο τον έβαζαν σε κάθε συζήτηση για τον τίτλο του κορυφαίου στην ιστορία του ποδοσφαίρου για δεκαετίες. Ουσιαστικά, τον παίκτη με τον οποίο τον συνέκριναν. Ο λόγος για τον Πελέ, ο οποίος μετά τον χαμό του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένιωσε πως έχασε το άλλο του μισό. "Τι θλιβερά νέα! Έχασα έναν υπέροχο φίλο και ο κόσμος έχασε έναν θρύλο. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε, όμως προς το παρόν ο Θεός ας δώσει δύναμη στην οικογένειά του. Μια μέρα ελπίζω ότι θα παίξουμε μαζί ποδόσφαιρο στον ουρανό" έγραψε ο Βραζιλιάνος θρύλος στον λογαριασμό του στο Twitter.
Nápoli. pic.twitter.com/V5MebJAJP1
— TyC Sports (@TyCSports) November 25, 2020
Το μήνυμα του Μέσι
O Λιονέλ Μέσι θέλησε να πει το δικό του αντίο στον «θεό» του ποδοσφαίρου λέγοντας πως μπορεί να έφυγε αλλά θα είναι πάντα εδω. Αναλυτικά το μήνυμα του Μέσι: «Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για όλους τους Αργεντινούς και το ποδόσφαιρο γενικότερα. Έφυγε, αλλά θα είναι για πάντα εδώ, γιατί ο Ντιέγκο είναι αιώνιος. Κρατάω όλες τις υπέροχες στιγμές που έζησα μαζί του και στέλνω τα συλλυπητήριά μου σε όλη την οικογένειά του και τους φίλους του. Αναπαύσου εν ειρήνη.»
Μόνος του και όλοι τους
Ήταν 22 Ιουνίου του 1986 όταν Ντιέγκο Μαραντόνα μας άφησε με το... στόμα ανοιχτό. Στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό η Αργεντινή αντιμετώπισε την Αγγλία την οποία απέκλεισε με σκορ 2-1.
Το γκολ με το χέρι του Θεού
Ήταν η ημέρα που μπήκε και το γκολ με το χέρι που ο ίδιος είχε πει ότι ήταν… το χέρι του Θεού. Μεξικό, Μουντιάλ 1986 και η Αργεντινή αντιμετωπίζει την Αγγλία. Και ο «ντιεγκίτο» περνά όλη την βρετανική ομάδα ξεκινώντας από τη μεσαία γραμμή και βάζοντας ένα απίθανο γκολ. Βεβαίως, το ματς έμεινε γνωστό από το άλλο γκολ με το χέρι. «Είχα μια ιδέα. Να βάλω το χέρι μου στο κεφάλι μου. Όταν προσγειώθηκα, είδα την μπάλα στα δίχτυα και φώναζα “γκολ, γκολ”. Ο Σέρχιο Μπατίστα ήρθε τρέχοντας πάνω μου και μου είπε: “Όντως το έβαλες με το χέρι σου;”. Τότε, του είπα: “Σκάσε, παλιομ… και απλά αγκάλιασέ με”. Ήρθε και ο Βαλντάνο και μου λέει: “Μην μου πεις ότι αυτό ήταν το χέρι σου”. Και του απάντησα το ίδιο πράγμα: “Θα σου πω αργότερα, Βαλντάνο. Σταμάτα να μου σκοτίζεις τα αρχ…”.», ανέφερε ο θρύλος του ποδοσφαίρου που ακόμα και τώρα θεωρείται ένας από τους καλύτερους της ιστορίας του αθλήματος. Αλλά ποιος ξεχνά μοναδικές στιγμές μαγείας. Δείτε βίντεο με τα απίστευτα κόλπα του αργεντίνου μάγου.Το τελευταίο γκολ του Μαραντόνα με την Εθνική Αργεντινής ήταν κόντρα στην Ελλάδα το 1994
Το «αντίο» του CR7
Hoje despeço-me de um amigo e o Mundo despede-se de um génio eterno. Um dos melhores de todos os tempos. Um mágico inigualável. Parte demasiado cedo, mas deixa um legado sem limites e um vazio que jamais será preenchido. Descansa em paz, craque. Nunca serás esquecido.?? pic.twitter.com/WTS21uxmdL
— Cristiano Ronaldo (@Cristiano) November 25, 2020
Η διαφήμιση που άφησε εποχή
Είναι δυνατόν Ντιέγκο Μαραντόνα και εθνική Βραζιλίας να πάνε μαζί από τη στιγμή που ο θρύλος του αργεντίνικου ποδοσφαίρου ζούσε και ανέπνε για χάρη της αλμπισελέστε; Και όμως, ο Πίμπε Ντ'Όρο φόρεσε κάποτε τη φανέλα της σελεσάο και κατάφερε να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα και να κλέψει τις εντυπώσεις. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε διαφημιστικό σποτ για την προώθηση αναψυκτικού της πατρίδας του, με τον Μαραντόνα, που σόκαρε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με το χαμό του το απόγευμα της Τετάρτης, να τρελαίνει τον πλανήτη το 2010 όντας δίπλα σε Ρονάλντο και Κακά και φορώντας τη φανέλα της Βραζιλίας. Για να ξυπνήσει όμως τότε από εκείνο το άσχημο όνειρο, και να τον δούμε -με ανακούφιση- να πετάγεται σαν ελατήριο από το κρεβάτι του φορώντας τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής!Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης έφερνε τον Μαραντόνα και παραμίλαγε όλη η Ελλάδα
Ο Αργεντίνος είχε έρθει στην Ελλάδα και είχε γράψει ιστορία με τον ερχομό του. Πρόκειται για μία τεράστια στιγμή τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς στις 16 Ιανουαρίου του 2005 ο Αργεντίνος είχε «πατήσει» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», καθώς τον είχε φέρει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης.
«Τρέλα» για τον ερχομό του Μαραντόνα
Ο Ολυμπιακός εκείνη την μέρα αντιμετώπιζε τον Ηρακλή για τη 15η αγωνιστική της Α’ Εθνικής και λίγο πριν την έναρξη του ματς, ο Ντιεγκίτο εμφανίστηκε στο χορτάρι το γηπέδου Καραϊσκάκη γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φίλους του Ολυμπιακού. Μάλιστα, ο Μαραντόνα πήρε το μικρόφωνο και ξεσηκώνοντας το κοινό φώναξε: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ολυμπιακός» με τους φιλάθλους να ανταποδίδουν τραγουδώντας το σύνθημα: «Μαραντόνα είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα».




Λίγα λόγια για τον Ντιέγκο Μαραντόνα
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (Λανούς, Μπουένος Άιρες, 30 Οκτωβρίου 1960) ήταν Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ αρκετοί στο άθλημα, συμπεριλαμβανομένων φιλάθλων και δημοσιογράφων, θεωρούν το Μαραντόνα ως τον μεγαλύτερο όλων των εποχών. Στις εκλογές της IFFHS ψηφίστηκε 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Ακόμη, βραβεύτηκε από τη ΦΙΦΑ ως ο καλύτερος παίκτης του αιώνα μαζί με τον Πελέ.


Η αντιμετώπιση του στην Αργεντινή
Τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Νάπολη, ο Μαραντόνα έγινε σύμβολο, αθλητικός ήρωας, «θεός». Μεγάλωσε στις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες, όπου ο όρος viveza criolla- «εγγενής πονηριά» και η ικανότητα να ξεγελάσει αυτούς που είχαν την εξουσία θεωρείται ως θετικό ποιοτικό στοιχείο. 20.000 άτομα έγραψαν το Viva Maradona στις ψήφους τους στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μια τρίχα από το κεφάλι του φυλάσσεται με ασφάλεια σε τοπικό ιερό. Η παρουσία του στο σύνολό της (με όλα τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες- ακόμα και τις οφθαλμοφανώς αρνητικές) και όχι μόνο τα αθλητικά επιτεύγματα ήταν τέτοια που οδήγησε σε εκδηλώσεις λατρείας. Στην υποτιθέμενη δημοκρατική βάση του αθλητισμού, ο ήρωας αντιπροσωπεύει όχι μόνο το επιθυμητό επίτευγμα, αλλά και τον κοινό χαρακτήρα των ευκαιριών. https://www.youtube.com/watch?v=VmyssDtOiLM Ο Μαραντόνα φαίνεται να άγγιξε τις ψυχές των ανθρώπων απλά γι' αυτό που είναι και πρέπει επίσης να προστεθεί ο μύθος της αντιπαράθεσης του με τους «ισχυρούς», ηγέτες των ομοσπονδιών και ομάδων της βόρειας Ιταλίας, ως εκπρόσωπος των «καταπιεσμένων», των φτωχών της νότιας χώρας. Ήταν η φιγούρα του ήρωα που οδηγεί με αμίμητες δράσεις τους αδύναμους σε εντυπωσιακές νίκες απέναντι στους ισχυρούς. Όπως έγραψε ο Oυρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο «Ο Ντιέγο Μαραντόνα δεν λατρεύτηκε μόνο για τα μοναδικά ζογκλερικά του, αλλά επειδή ήταν ένας θεός βρώμικος, αμαρτωλός. Ο πιο ανθρώπινος από τους θεούς». https://www.youtube.com/watch?v=nNF_5Ty2LRw Από την ειδωλολατρία που υπάρχει στην Αργεντινή, ο πρώην συμπαίκτης του Χόρχε Βαλντάνο δήλωσε τον Ιούνιο του 2006, στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Τη στιγμή που η Μαραντόνα αποσύρθηκε από το ενεργό δράση, έφυγε από την τραγωδία της Αργεντινής. Ο Μαραντόνα ήταν κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο ποδοσφαιριστή. Ήταν ένας εξαιρετικός παράγοντας αποζημίωσης για μια χώρα που σε λίγα χρόνια γνώρισε αρκετές στρατιωτικές δικτατορίες και κοινωνικές απογοητεύσεις κάθε είδους. Ο Μαραντόνα προσέφερε στους Αργεντινούς μια διέξοδο από τη συλλογική απογοήτευσή του και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τον λατρεύουν εκεί ως θεϊκή φιγούρα». Η άποψη αυτή είναι καθώς ποτέ ένας αθλητής δεν ενσάρκωσε την ιδέα της χώρας του περισσότερο από τον Μαραντόνα με την Αργεντινή.Ο κοινωνιολόγος Ελισέο Βερόν συμφωνεί ότι ο Μαραντόνα αντικατοπτρίζει τις «πεποιθήσεις και τις συλλογικές ανάγκες των άπορων, των φτωχών, εκείνων που πρέπει να πιστέψουν ότι ο Θεός είναι κοντά και έτσι να ταυτιστεί με τον Ντιέγκο».Τίτλοι
Σε συλλόγους Μπόκα Τζούνιορς- Πρωτάθλημα Αργεντινής : 1981
- Κύπελλο Ισπανίας : 1983
- Σούπερ Κύπελλο Ισπανίας : 1983
- Copa de la Liga : 1983
- Πρωτάθλημα Ιταλίας (2) : 1987 , 1990
- Κύπελλο Ιταλίας : 1987
- Κύπελλο UEFA : 1990
- Σούπερ Κύπελλο Ιταλίας : 1990
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων : 1979
- Παγκόσμιο Κύπελλο : 1986
- Κύπελλο Αρτέμιο Φράνκι : 1993