Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου παραχώρησε συνέντευξη στην Εβίτα Τσιλοχρήστου και το διαδικτυακό κανάλι του Marie Claire στο youtube, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί στο παρελθόν από παράγοντα του ελληνική αθλητισμού.

«Δυστυχώς εγώ βίωσα σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από παράγοντα σε ηλικία 21 ετών. Είπα “όχι”, αλλά ο άλλος δεν το σεβάστηκε και από πλευράς μου δεν έγινε ένα ξέσπασμα ώστε να μπορέσω να κάνω τη δική μου επανάσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή. Τώρα, χρόνια μετά, έχοντας δύο παιδιά και σκεπτόμενη ότι κάποια άλλα θα βρεθούν στη θέση μου, παίρνω το θάρρος να μιλήσω γι’ αυτό. Ο τρόπος που με πλησίασε δεν με έβαλε σε υποψία ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι μεταξύ μας. Δεν είχα άμυνες. Του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη, δεν φοβόμουν να μείνω μόνη μαζί του. Όταν κάποια πράγματα ξεπέρασαν το όριο που θεωρούσα εγώ επιτρεπτό και του ζήτησα να σταματήσει, εκείνος με έκανε ουσιαστικά να αμφιβάλλω γι’ αυτό που ζω λέγοντάς μου “δεν είναι τίποτα, δεν σημαίνει κάτι”», ανέφερε αρχικά και συνέχισε μιλώντας για το προφίλ του παράγοντα.

«Είχε θέση ισχύος και εξακολουθεί να έχει, με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι παρών σε αποστολές. Είχε υποστηρικτική συμπεριφορά, στην πραγματικότητα όμως η υποστήριξη έκρυβε σκοπιμότητα. Το σκέφτομαι τώρα και πραγματικά αηδιάζω, με την έννοια ότι δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ένας άνθρωπος που αντιπροσώπευε για μένα μία πατρική φιγούρα, λόγω ηλικίας και θέσης, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν είχε καμία μεταμέλεια και αξιοπρέπεια».

Ο λόγος που μίλησε δημόσια

Στο λόγο που μίλησε δημόσια για την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση αναφέρθηκε η Σοφία Μπεκατώρου.

«Απλώς θα ήθελα με αυτή την πράξη μου σήμερα, που μιλάω γι’ αυτό πρώτη φορά δημόσια, να περιοριστεί και να εξαφανιστεί, διότι δεν έχει καμία υπόσταση σε κανέναν χώρο που κυκλοφορούν παιδιά, τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να είναι μακριά, είναι άρρωστοι στο μυαλό και κάθε κορίτσι που έχει βιώσει – με όποιο τρόπο – μια σεξουαλική παρενόχληση, μια σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική βία… Κάποιον που υποδεικνύει ότι πρέπει να κάνεις κάτι και να σιωπήσεις όταν θεωρείς ότι οι άλλοι έχουν ξεπεράσει το όριο, πρέπει να σταματήσει.

Γιατί οι γυναίκες έχουμε φωνή, έχουμε δικαιώματα. Δεν μπορεί ο άλλος να μας εκμεταλλεύεται και να εκμεταλλεύεται το ρόλο του. Κι επιτέλους να μη νιώθουμε ενοχές, ούτε όταν λέμε όχι, ούτε όταν υπάρχουμε σε ένα χώρο που είναι ανδροκρατούμενος.

Πρέπει να μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς άγχος, με τον εαυτό μας έτσι όπως είμαστε, με τα χαρακτηριστικά μας και να κάνουμε την ενέργεια για την οποία βρισκόμαστε σε αυτό τον χώρο. Δεν έχει καμία σχέση το ότι είμαστε γυναίκες» ανέφερε η Ολυμπιονίκης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις