Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στους ανθρώπους της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ, σε μία επικοινωνία, η οποία φαίνεται πως άφησε πίσω της τις διχόνοιες του παρελθόντος και έφερε χαμόγελα και στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΟΚ, η συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε σε καλό κλίμα και υπήρξε συμφωνία σε κομβικούς άξονες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

“Με συμφωνία σε κομβικούς άξονες και στόχευση την ειλικρινή συνεργασία για ένα υγιές επαγγελματικό πρωτάθλημα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη της ΕΟΚ με τον ΕΣΑΚΕ.

Η πρόσκληση της Ομοσπονδίας είχε συγκεκριμένη ατζέντα και στη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων, υπήρξε γόνιμος διάλογος που οδήγησε σε ταύτιση με τους εκπροσώπους και των 12 ΚΑΕ.

Η οικονομική εξυγίανση των ΚΑΕ σε βάθος χρόνου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα, με αποσαφήνιση των κανονισμών που ισχύουν από τη FIBA και την αποδοχή τους από όλους τους συμμετέχοντες, προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες στη συνέχεια.

Η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα και η συζήτηση αφορούσε στις βασικές αρχές και σε πλάνο τριετίας, πάντα με γνώμονα το καλό των Εθνικών ομάδων.

Όπως συμφωνήθηκε, θα συσταθεί άμεσα κοινή ομάδα εργασίας για να προχωρήσει συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται για εκκρεμή θέματα και να επιλαμβάνεται πιθανών νέων που θα προκύπτουν”.

Οι ξένοι της νέας σεζόν

Όσον αφορά, πάντως, το ζήτημα των ξένων, το οποίο αναφέρεται και στο τέλος της ανακοίνωσης, έγινε σχετική συζήτηση για πολλοστή φορά στο Συμβούλιο που πραγματοποίησε ο ΕΣΑΚΕ και για πρώτη φορά η αύξηση των ξένων από έξι (6) σε επτά (7) μοιάζει να είναι τόσο κοντά στην υλοποίησή της.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που προκρίνεται είναι η παρουσία επτά (7) ξένων αθλητών στο ρόστερ των ομάδων, με δυνατότητα χρησιμοποίησης σε κάθε αγώνα των έξι (6) εξ αυτών. Πρόκειται δηλαδή για μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα στους προπονητές των ομάδων που έχουν περισσότερους από έξι (6) ξένους να κάνουν την ανάλογη διαχείριση.

Στην παρούσα φάση, φυσικά, το συγκεκριμένο ζήτημα επηρεάζει πρωτίστως τους δύο “αιώνιους”, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι οποίοι έχουν ήδη επτά (7) ξένους. Όπως και να έχει, για να πάρει επίσημη μορφή η συγκεκριμένη τροποποίηση, εκκρεμεί η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και, εν συνεχεία, το “πράσινο φως” της ΕΟΚ -αυτή έχει τον τελικό λόγο.

Η επιχειρηματολογία για το συγκεκριμένο μέτρο αφορά στο γεγονός πως δεν θα επηρεάζεται, με αυτόν τον τρόπο, ο αριθμός των Ελλήνων στους αγώνες -αντίστοιχα ο ρόλος τους εντός των ομάδων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις