Στρατηγική στροφή στην ενέργεια: LNG και υδρογονάνθρακες στις συναντήσεις Παπασταύρου στο Τέξας
Με στελέχη της Cheniere του μεγαλύτερου εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ θα συναντηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση με στελέχη της Chevron για τους υδρογονάνθρακες.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, στο Χιούστον (ώρα Ελλάδος) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (8/5) με κορυφαία στελέχη της Chevron, εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ.
Στο διμερές, 45λεπτο ραντεβού ο επικεφαλής της Chevron International Exploration, Κλέι Νεφ, και η αντιπρόεδρος Λιζ Σουάρζ συζήτησαν με τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου, τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνη Στεφάτου. H ελληνική πλευρά παρουσίασε το ολοκληρωμένο πλάνο για τις υδρογονανθρακικές έρευνες, περιλαμβανομένου του ταχέως επερχόμενου διεθνούς διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο, όπου η Chevron έχει ήδη εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η υπογραφή των συμβάσεων έως το τέλος του 2025 και η έναρξη των σεισμικών ερευνών εντός του 2026, εφόσον η Chevron ανακηρυχθεί ανάδοχος (παρά το ενδεχόμενο να υποβληθούν προσφορές και από άλλους ενδιαφερόμενους).
Η Chevron υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εντάσσεται στον στρατηγικό της χάρτη για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, και δεσμεύτηκε για μακροχρόνιες επενδύσεις και συνεργασίες. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Σάλι Τζόουνς, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί προτεραιότητα για την Chevron, και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως τη διαδικασία αδειοδότησης στην Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός η ExxonMobil
Στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων θα βρεθεί και η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10:00 (Ώρα Τέξας) / 18:00 (Ώρα Ελλάδας), στα κεντρικά γραφεία της ExxonMobil όπου θα συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης (Global Exploration) κ. John Ardill, με επίκεντρο των συζητήσεων τις προοπτικές και τα σχέδια της ExxonΜοbil για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ExxonMobil είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, με έδρα το Spring του Τέξας. Δημιουργήθηκε το 1999 μέσω της συγχώνευσης των Exxon και Mobil, δύο διαδόχων της ιστορικής Standard Oil του John D. Rockefeller.
Κύριοι Τομείς Δραστηριότητας: Η ExxonMobil δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς:
- Upstream (Έρευνα και παραγωγή): Εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Product Solutions: Διύλιση, παραγωγή χημικών και ανάπτυξη προϊόντων με χαμηλότερες εκπομπές.
- Low Carbon Solutions (Λύσεις χαμηλών εκπομπών): Ανάπτυξη τεχνολογιών για μείωση των εκπομπών, όπως δέσμευση άνθρακα και υδρογόνο.
Με το βλέμμα στο LNG
Μπορεί σε πρώτο πλάνο να βρέθηκαν οι συναντήσεις με την ExxonMobil και τη Chevron κατά τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρου Παπασταύρου στο Τέξας, ωστόσο εξίσου κρίσιμη είναι η σημερινή του συνάντηση με την Cheniere Energy.
Η επίσκεψη στα κεντρικά του μεγαλύτερου παραγωγού LNG στις ΗΠ και, μετά την Qatar Energy, του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή παγκοσμίως, συμβαίνει μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΕΕ για τερματισμό όλων των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας έως το 2027. Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει απαγόρευση νέων συμβολαίων για ρωσικό αέριο με άμεση ισχύ, διακοπή των spot συμβάσεων έως το τέλος του 2025 και των μακροχρόνιων έως το τέλος του 2027. Κάθε κράτος-μέλος καλείται να υποβάλει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 εθνικό σχέδιο με σαφές χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια, ώστε να εναρμονιστούν τα μέτρα σε επίπεδο Ένωσης και να αποφευχθούν ανισορροπίες στην ενεργειακή ασφάλεια και τις τιμές.
Οι ΗΠΑ ως βασικός προμηθευτής LNG
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν κύριος προμηθευτής LNG για τη χώρα μας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το 2024 οι εισαγωγές αμερικανικού LNG ανήλθαν σε 13,89 TWh (71,64% του συνόλου). Από τα 19 δεξαμενόπλοια που κατέπλευσαν στη Ρεβυθούσα πέρυσι, όλα ήταν αμερικανικά, ενώ το πρώτο φορτίο του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης προήλθε από τις ΗΠΑ. Σε διάστημα ενός έτους (2023–2024) το μερίδιο του αμερικανικού LNG αυξήθηκε κατά 24,56%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι αμερικανικές προμήθειες διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Παράλληλα, το 2024 οι εισαγωγές ρωσικού LNG παραμένουν σημαντικές, 2,86 TWh (15,3% του συνόλου), μειωμένες κατά 65,87% σε σχέση με το 2023, αν και το ρωσικό αέριο κάλυψε πάνω από το 50% των συνολικών εισαγωγών της χώρας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, έως το τέλος του 2025 απαγορεύονται οι spot φορτώσεις ρωσικού LNG και έως το 2027 κάθε εισαγωγή ρωσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα.
Οι νέες αυτές συνθήκες δημιουργούν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών εισαγωγών, τουλάχιστον μέχρι το Κατάρ να θέσει σε λειτουργία νέα κοιτάσματα. Γι’ αυτό η ελληνική πολιτική ηγεσία διερευνά συνεργασίες με την Cheniere, ώστε να διασφαλίσει σταθερές προμήθειες LNG και να σφυρηλατήσει επιμέρους συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες.
Ποια είναι η Cheniere Energy
Η Cheniere Energy είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, με πολυετείς συμφωνίες προμήθειας σε Ευρώπη και Ασία. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Sabine Pass (Λουιζιάνα): έξι μονάδες υγροποίησης με συνολική δυνατότητα περίπου 30 εκατ. τόνους ετησίως (mtpa).
- Corpus Christi (Τέξας): τρεις λειτουργικές μονάδες δυναμικότητας 15 mtpa και πρόσθετα 10 mtpa υπό κατασκευή (Stage 3).
- Αγωγοί: αξιοποιεί τον 94 μιλίων αγωγό Creole Trail, που συνδέει τις εγκαταστάσεις της με το εθνικό δίκτυο των ΗΠΑ.
Τα έσοδα της Cheniere για το 2024 ανήλθαν σε 15,7 δισ. δολάρια.