Στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάνει η Σαουδική Αραβία
Τα πράγματα πλέον αλλάζουν στο βασίλειο της αραβικής χερσονήσου και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον κάτι σύνηθες στους δρόμους χωρών ανά τον κόσμο – όχι όμως παντού.
Στη Σαουδική Αραβία, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των πωλήσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων, PricewaterhouseCoopers. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας, περίπου το 18% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων το 2023 ήταν ηλεκτρικά.
Όπως είναι προφανές, υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες για τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο βασίλειο, όμως τα πράγματα πλέον αλλάζουν – και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης βρίσκεται η εταιρεία Υποδομής Ηλεκτρικών Οχημάτων (EVIQ), που ιδρύθηκε το 2023 ως κοινοπραξία του ταμείου εθνικού πλούτου της χώρας και της εταιρείας ηλεκτρισμού.
Έως το τέλος του 2023, υπήρχαν στη χώρα περίπου σημεία αργής φόρτισης, όπως εκτιμά η PwC. Όμως το 2024, η EVIQ άνοιξε τον πρώτο σταθμό ταχυφορτιστών στην πρωτεύουσα, το Ριάντ, και έως το 2030 σκοπεύει να διαθέτει περίπου 5.000 ταχυφορτιστές σε τουλάχιστον 1.000 περιοχές.
«Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν την πρόθεση να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, αν δεν έχουν την άνεση της φόρτισης και τις κατάλληλες υποδομές», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μοχάμεντ Γκαζζάζ, προσθέτοντας ότι η EVIQ σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα.
Σταθμοί φόρτισης
Η έλλειψη σταθμών φόρτισης δεν είναι η μόνο αιτία για την καθυστερημένη απόκριση της Σαουδικής Αραβίας στην ηλεκτροκίνηση. Το 2024, περισσότερα από το 60% των μοντέλων που ήταν διαθέσιμα στην αγορά κόστιζαν πάνω από 65.000 δολάρια, ενώ το 73% των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων κοστίζουν λιγότερα. Ταυτόχρονα, ένα λίτρο βενζίνης στη χώρα κοστίζει μόλις 60 σεντς.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα που επιβαρύνουν τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων σε μία αχανή χώρα όπου οι οδηγοί διανύουν τεράστιες αποστάσεις.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από πετρέλαιο, τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, παρά το γεγονός ότι το 60% των εσόδων της κυβέρνησης το 2024 προήλθε από τις πωλήσεις πετρελαίου, ενώ το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% του ΑΕΠ.
Ο στόχος για το 2030
Η κυβέρνηση στοχεύει έως το 2030, τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στο Ριάντ να είναι ηλεκτρικά. Ήδη οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Κινεζική BYD, βρίσκονται στη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα της PwC, πάνω από το 40% των πολιτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ήδη αυξάνονται διαρκώς οι φορτιστές στο Ριάντ και τη Τζέντα. Τον περασμένο Απρίλιο, η EVIQ εγκαινίασε και τον πρώτο σταθμό φόρτισης στην εθνική οδό, με στόχο να αυξάνει διαρκώς το δίκτυό της.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ο στόχος της κυβέρνησης για στόλο ηλεκτρικό οχημάτων στο 30% είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί, ωστόσο τονίζουν ότι θα χρειαστούν μέτρα για να δοθεί ώθηση στη συνέχεια, με πρωτοβουλίες όπως επιδοτήσεις, αλλά και μείωση του ΦΠΑ για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Ενώ σημαντική βοήθεια, λένε οι ειδικοί, θα προσφέρει και η βελτίωση των σχετικών υποδομών.
