Συγκίνηση: «Μαργαριτάρι» της Ακρόπολης γύρισε σπίτι του μετά από σχεδόν έναν αιώνα
Το πολύτιμο θραύσμα βρίσκεται ήδη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, όπου οι ειδικοί το ταυτοποίησαν με αρχαϊκό ναό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Ένα σπάνιο κομμάτι της αρχαίας ιστορίας γύρισε σπίτι του. Ένα μαρμάρινο θραύσμα από την Ακρόπολη, ανεκτίμητης αξίας, επαναπατρίστηκε από τη Χιλή, ύστερα από συγκινητική πρωτοβουλία Χιλιανού πολίτη. Πρόκειται για τμήμα μαρμάρινης σίμης (υδρορρόης), διαστάσεων 8,2 x 11,4 εκ., με λεπτομερή εγχάρακτη διακόσμηση ανθεμίου και λωτού, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.
Το θραύσμα ανήκε στην οικογένεια του Χιλιανού ήδη από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προερχόταν από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης . Συγκινημένος από τον «δίκαιο αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο», επικοινώνησε στις αρχές του έτους με την Ελληνική Πρεσβεία στο Σαντιάγο και εξέφρασε την επιθυμία να το επιστρέψει.
Μενδώνη: «Η επιστροφή κάθε πολιτιστικού αγαθού είναι χαρά και εθνική ευθύνη»
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε: «Ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού που έχει εξαχθεί παρανόμως είναι για εμάς πηγή χαράς και δικαίωσης. Στο Υπουργείο Πολιτισμού πιστεύουμε ότι κάθε αρχαιότητα πρέπει να επιστρέφει στον τόπο της, ως κομμάτι της συλλογικής ταυτότητας του λαού της. Ο σεβασμός και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι εθνική υποχρέωση και παγκόσμια ηθική δέσμευση».
Το πολύτιμο θραύσμα βρίσκεται ήδη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, όπου οι ειδικοί το ταυτοποίησαν με αρχαϊκό ναό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης – πιθανότατα τον Εκατόμπεδο, όπως αναφέρεται σε αρχαίες επιγραφές, χτισμένο επί Πεισιστράτου γύρω στο 570-550 π.Χ.