Allianz: «Θύμα» του καύσωνα και το ΑΕΠ στην Ευρώπη - Κάθε μέρα μπορεί να μειώνεται
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, της ξηρασίας και των δασικών πυρκαγιών, με εκτεταμένες οικονομικές συνέπειες.

Την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη γηραιά ήπειρο μπορεί να προκαλέσουν τα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με νέα μελέτη.
Συγκεκριμένα, η έρευνα της Allianz Research απέδειξε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν το συνολικό ΑΕΠ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ημέρα που ξεπερνά τους 32 βαθμούς ισούται με μισή μέρα απεργία.
Στην Ευρώπη, οι απώλειες του ΑΕΠ κυμαίνονται από 0,1 ποσοστιαία μονάδα στη Γερμανία μέχρι 1,4 ποσοστιαία μονάδα στην Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους δέκα βαθμούς υψηλότερες το καλοκαίρι.
Συνολικά στον κόσμο τα κύματα καύσωνα μεταφράζονται φέτος σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με την Allianz Research.
Η Κίνα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορεί να καταγράψουν απώλειες του ΑΕΠ σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας λόγω των κυμάτων καύσωνα, αναφέρεται στην έκθεση της Allianz Research, ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν μείωση κατά περίπου 0,6 ποσοστιαία μονάδα και η Γαλλία έως το ένα τρίτο της μονάδας.
Μείωση της παραγωγικότητας λόγω ακραίας ζέστης
Οι ακραίες θερμοκρασίες μειώνουν επίσης την παραγωγικότητα της εργασίας, με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) να προβλέπει ότι η ζέστη θα μειώσει το σύνολο των εν δυνάμει ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο κατά 2,2% μέχρι το 2030.
Οι απώλειες της παραγωγικότητας λόγω της ζέστης μπορούν να μετριασθούν, σύμφωνα με την Allianz Research, η οποία καλεί να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να προετοιμασθούν οι πόλεις και να προσαρμοσθούν οι χώροι εργασίας.