Τα μωβ εξωτικά δέντρα που δίνουν χρώμα στην Αθήνα - Υμνήθηκαν από τον Σεφέρη
Μία βόλτα στην ανθισμένη Αθήνα παίρνει χρώμα από τα μωβ εντυπωσιακά δέντρα που την κατακλύζουν. Τα ψηλά εντυπωσιακά δέντρα κοσμούν τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ρηγίλλης, Αθηνάς και Αμαλίας καλύπτονται από τα άνθη τους. Ο λόγος για τις τζακαράντες, τα τροπικά δέντρα που έχουν «καταγωγή» από χώρες της Νότιας Αμερικής. Στη γλώσσα των Γκουαρανί, ιθαγενών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Παραγουάης από όπου κατάγεται, σημαίνει «αρωματικό».
Ανήκει στην οικογένεια της μπιγκόνιας και είναι ένα από τα 49 είδη της που προέρχονται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής αλλά και των νησιών της Καραϊβικής –την Κούβα, την Ισπανιόλα (Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), την Τζαμάικα και τις Μπαχάμες. Το βρίσκουμε ακόμη στην Ασία, ειδικά στο Νεπάλ, αλλά και στην Αφρική -στη Νότιο Αφρική και τη Ζιμπάμπουε.
Η μπλε τζακαράντα έχει καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Τα κλαδιά της απλώνονται, δημιουργούν έναν θόλο στις δύο πλευρές του δρόμου και σηματοδοτούν την άνοιξη στην πόλη. Το εξωτικό δέντρο έφτασε στην Αθήνα τζακαράντα από τα λιμάνια της Ιταλίας κάπου ανάμεσα στα 1837-1840, χρονική περίοδος που γίνονται και οι πρώτες φυτεύσεις. Το πιθανότερο είναι ότι ήρθαν μαζί με τα 15.000 καλλωπιστικά φυτά που έφερε από τη Γένοβα ο αρχικηπουρός της βασίλισσας Αμαλίας για τη δημιουργία του Εθνικού Κήπου.
Για τις τζακαράντες μιλά και το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, KERK STR.OOST, PRETORIA, TRANSVAAL



Οι τζακαράντες παίζοντας καστανιέτες και χορεύοντας ρίχναν γύρω στα πόδια τους ένα μενεξεδένιο χιόνι. αδιάφορα όλα τ΄ άλλα, κι αυτό το Βενουσμπεργκ της γραφειοκρατίας με τους διπλούς τους πύργους και τα διπλά του επίχρυσα ρολόγια ναρκωμένο βαθιά σαν ιπποπόταμος μες στο γαλάζιο. Και τρέχαν τ΄ αυτοκίνητα δείχνοντας γυαλιστερές πλάτες όπως τα δελφίνια. Στο τέλος του δρόμου μας περίμενε δρασκελώντας αργόσχολα μες στο κλουβί του ο ασημένιος φασιανός της Κίνας ο Ευπλόκαμος Νυχθήμερος, όπως τον λένε.

