Taste Atlas: Αυτά είναι τα top πιάτα με εντόσθια στον κόσμο - Beef ανάμεσα σε κοκορέτσι και kokorec
Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ψήφισε τα πιο γευστικά πιάτα με εντόσθια και τρία ελληνικά περιλαμβάνονται στην πρώτη 50άδα.

Στους... μερακλήδες τρέχουν τα σάλια και μόνο στη σκέψη... Σε άλλους, η σκέψη και μόνο προκαλεί αηδία. Η αλήθεια είναι ότι τα φαγητά που περιέχουν εντόσθια έχουν φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Για εκείνους ωστόσο που τα αγαπούν, τα φαγητά με εντόσθια αποτελούν μια μοναδική λιχουδιά, που προκαλεί ντελίριο στους γευστικούς τους κάλυκες.
Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ψήφισε και ανέδειξε τα κορυφαία 50 πιάτα με εντόσθια, με το κοκορέτσι να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις στη σχετική λίστα. Το ελληνικό έδεσμα που δεν λείπει από καμία σούβλα το Πάσχα, ενώ αποτελεί και εκλεκτό μεζέ σε παραδοσιακές ταβέρνες και ψησταριές κατέλαβε την πέμπτη θέση στην κατάταξη του γαστρονομικού οδηγού.
«Το κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από εντόσθια αρνιού ή κατσικιού, τα οποία κόβονται σε μικροσκοπικά κομμάτια, αλατοπιπερώνονται με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, τα εντόσθια σουβλίζονται, καλύπτονται με έντερα για να κρατηθούν τα κομμάτια στη θέση τους και ψήνονται στα κάρβουνα», σημειώνει το Taste Atlas.
Και συνεχίζει: «Παραδοσιακά καταναλώνεται ως ορεκτικό ή μεζές την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα. Αν και συνδέεται με το Πάσχα, μπορεί να βρεθεί όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα. Το κοκορέτσι είναι επίσης δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια και το όνομα του πιάτου προέρχεται από την αλβανική λέξη kukurec, που σημαίνει πατσάς».
Το beef με το kokoreç
Στην τρίτη θέση της λίστας με τα κορυφαία πιάτα με εντόσθια, συναντάμε το τουρκικό kokoreç, το οποία δεν διαφέρει σημαντικά από το δικό μας κοκορέτσι.
«Το kokoreç είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που είναι επίσης δημοφιλές και σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστό ως κοκορέτσι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής εκδοχής. Στην ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιούνται εντόσθια αρνιού, όπως πνεύμονες, νεφρά, καρδιές και συκώτι, ενώ στην Τουρκία χρησιμοποιούν λεπτό και παχύ έντερο και γλυκάδια χωρίς πρόσθετα συστατικά», εξηγεί το Taste Atlas.
Ενώ συμπληρώνει: «Για την τουρκική εκδοχή, τα υλικά ξεπλένονται και καθαρίζονται, στη συνέχεια τυλίγονται σε σιδερένια σούβλα για να ψηθούν στα κάρβουνα. Μόλις ψηθεί, το πιάτο συνήθως σερβίρεται με ψωμί ή μπαίνει μέσα στο ψωμί με διάφορα μπαχαρικά όπως ρίγανη, κύμινο και νιφάδες τσίλι».
Φρυδαγέλι και μαγειρίτσα
Στην κορυφαία 50άδα υπάρχουν ακόμη δύο ελληνικά πιάτα, πέρα από το κοκορέτσι. Πρόκειται για το φρυγαδέλι και τη μαγειρίτσα.
Το φρυγαδέλι βρίσκεται στη θέση Νο 14 με το Taste Atlas να αναφέρει: «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται με κομμάτια συκωτιού βοδιού ή αρνιού, τα οποία αλατοπιπερώνονται και τυλίγονται σε έντερα αρνιού ή μπόλια. Στη συνέχεια, το συκώτι σουβλίζεται και ψήνεται στα κάρβουνα. Το φρυγαδέλι συνδέεται παραδοσιακά με τα Ιόνια νησιά, κυρίως τη Λευκάδα, και συνήθως απολαμβάνεται ως ορεκτικό ή μεζές που συνοδεύεται από λίγο χυμό λεμονιού και χωριάτικο ψωμί».
Για τη μαγειρίτσα, που βρίσκεται στο Νο 38, ο γαστρονομομικός οδηγός σημειώνει: «Η αρχική εκδοχή αυτής της κλασικής σούπας προέρχεται από την ελληνική πασχαλινή παράδοση, κατά την οποία το ψητό αρνί σερβιριζόταν ως κυρίως πιάτο κατά τη διάρκεια του εορταστικού πασχαλινού γεύματος. Τα μέρη του αρνιού που δεν ήταν κατάλληλα για ψήσιμο ενσωματώνονταν στη μαγειρίτσα και η σούπα συνήθως καταναλώνονταν στο τέλος της Σαρακοστής.
Σήμερα διατίθεται σε πολλές ποικιλίες που εξακολουθούν να παρασκευάζονται κυρίως με αρνί, εντόσθια αρνιού και λαχανικά. Όλα τα υλικά δημιουργούν έναν γευστικό ζωμό που πήζει με μια κρεμώδη σάλτσα αυγολέμονου και στη συνέχεια καρυκεύεται με διάφορα μπαχαρικά και φρέσκα βότανα.
Παρά τις πολυάριθμες ποικιλίες, η μαγειρίτσα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής πασχαλινής παράδοσης».