Softomotive Microsoft: Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Microsoft ότι προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας παραγωγής λογισμικού Softomotive, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, από τις αρχές Μαΐου, όταν οι διαπραγματεύσεις βρισκόντουσαν ακόμη σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε στην Αθήνα πριν από 15 χρόνια, από δύο απόφοιτους του τμήματος Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Αργύρη Κανίνη (πρόεδρος) και τον Μάριο Σταυρόπουλο (CEO).

Να σημειωθεί ότι η ελληνικών συμφερόντων Softomotive, με έδρα στο Λονδίνο, θεωρείται εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στο Robotic Process Automation (RPA) και Robotic Desktop Automation (RDA) software. «Σήμερα ανακοινώνουμε την εξαγορά της Softomotive μιας κορυφαίας εταιρείας παροχής ρομποτικών αυτοματισμών (RPA) με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία και δημιουργό του προγράμματος WinAutomation. Συνδυάζοντας τις υπηρεσίες της Softomotive με τις υπάρχουσες δυνατότητες του Microsoft Power Automate, η Microsoft δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργεί bots για να αυτοματοποιεί διαδικασίες», αναφέρει σε άρθρο του στο blog της Microsoft o Charles Lamanna, CVP της πλατφόρμας εφαρμογών για πολίτες της εταιρείας.

«Είμαστε περήφανοι να ανακοινώνουμε ότι η Softomotive εξαγοράστηκε από την Microsoft και ότι τα προϊόντα μας αποτελέσουν τμήμα του Microsoft Power Automate», αναφέρει σε μήνυμά του ο συνιδρυτής και CEO της Softomotive Μάριος Σταυρόπουλος. Η εταιρεία λογισμικού έχει αναπτύξει την WinAutomation, την πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης επιφάνειας εργασίας, και την πλατφόρμα ProcessRobot για αυτοματοποιημένες εταιρικές λειτουργίες στο χώρο του IT που απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει πάνω από 9.000 επιχειρήσεις διεθνώς από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, των τραπεζών, των ασφαλίσεων και των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων, στους οποίους περιλαμβάνονται ονόματα όπως η IBM, η Xerox, η DT, η KPMG κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Softomotive ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα και μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη καθώς οι λύσεις αυτοματισμού που δημιούργησε βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση σε εταιρικούς πελάτες. Το 2015 άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο, και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, την Ινδία και τη Νότιο Κορέα. Το 2018 η εταιρεία συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που πέτυχε ελληνική startup τα τελευταία χρόνια και στη συνέχεια μετέφερε την επίσημη έδρα της στο Λονδίνο. Τα κεφάλαια επένδυσε η επενδυτική εταιρεία Grafton Capital, που συστάθηκε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Όπως έχει ήδη γράψει και το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, λόγω της ανοδικής πορείας της η Softomotive έχει φθάσει να ανταγωνίζεται πολλές startups και εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Τέτοιες είναι η Automation Anywhere και η UiPath, η οποία, όπως αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα το Bloomberg, προγραμματίζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποια είναι και τι κάνει η Softomotive

Η Softomotive ειδικεύεται στην τεχνολογία αυτοματισμού ρομπότ και σε λογισμικό που βοηθά τις εταιρείες να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες, μη αυτόματες εργασίες, όπως εισαγωγή δεδομένων σε υπολογιστικά φύλλα. Τα προϊόντα της εταιρείας χρησιμοποιούνται στον χώρο της Υγείας, το τραπεζικό σύστημα,τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις τηλεπικοινωνίες.

Η Softomotive ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τον Μάριο Σταυρόπουλο (δεξιά μπροστά) και τον Αργύρη Κανίνη (αριστερά μπροστά) και ασχολείται με τις αυτοματοποιημένες εργασίες σε μια επιφάνεια εργασίας μέσω Visual Basic Scripts.

Το 2008 δημιούργησε τη πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης επιφάνεια εργασίας, WinAutomation, και το 2016 την πλατφόρμα ProcessRobot για αυτοματοποιημένες εταιρικές λειτουργίες στο χώρο του IT. Σήμερα η Softomotive εξυπηρετεί τουλάχιστον οκτώ χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Με απλά λόγια οι παραπάνω πλατφόρμες επιτρέπουν την δημιουργία bots που εκπαιδεύονται και μαθαίνουν από το τμήμα IT να εκτελούν πολλές και διάφορες υπολογιστικές εργασίες απελευθερώνοντας πόρους από το IT για άλλες πιο δημιουργικές και ποιοτικές εργασίες . Ίσως η πιο απλή λειτουργία ενός bot μπορεί να είναι η αυτοματοποιημένη απάντηση σε emails, η εύρεση πληροφοριών σε ένα φύλο Excel, μέχρι εργασίες σε ένα ERP σύστημα, η ακύρωση εισιτηρίων και επιστροφή χρημάτων και οποιαδήποτε σχεδόν υπολογιστική εργασία.

Η εταιρία κατάφερε να αντλήσει 25 εκατομμύρια δολάρια το 2018 από την εταιρεία επενδύσεων Grafton Capital.

Η Softomotive ανταγωνίζεται με  εταιρείες όπως η Automation Anywhere Inc. και η UiPath, η οποία πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα η Microsoft, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στον κόσμο, δημοσίευσε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, καθώς η λόγω πανδημίας αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας επιτάχυνε τη ζήτηση για τα προϊόντα cloud-computing και παράλληλα το ενδιαφέρον της για την softmotive λόγω αντικειμένου.

Το RPA είναι μια από τις πιο hot τεχνολογίες σήμερα με ένα προβλεπόμενο τζίρο 8,6 δισ. δολ. μέχρι το 2023 και η προφανώς η microsoft ενδιαφέρεται για την Softomotive καθώς αυτή έχει ήδη μεγάλο πελατολόγιο που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Μια διαφορετική προσέγγιση του Robotic Process Automation

Ο Μάριος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα, το 1971 και είναι ο συνιδρυτής και η CEΟ της Softomotive και ασχολείται πάνω από είκοσι χρόνια με πάθος για τεχνολογική καινοτομία, ειδικά επικεντρωμένη στον τελικό χρήστη. Έχει πτυχίο στην Πληροφορική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 2005, ίδρυσε τη Softomotive, η οποία έχει πλέον περισσότερους από 8.000 πελάτες παγκοσμίως και επικεντρώνεται σε μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο (People1st) για το RPA, η οποία είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης του RPA επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες δυνητικά να γίνουν προγραμματιστές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις