Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της NASA για την εκτόξευση ερευνητικού ρομπότ στον Άρη. Πρόκειται για ένα όχημα επόμενης γενιάς (Perseverance rover), ένα ρομπότ έξι τροχών που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ενός μίνι ελικοπτέρου, την πειραματική εφαρμογή εξοπλισμού για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για των εντοπισμό ιχνών προηγούμενης ζωής στον Άρη. Η αποστολή, με οικονομικό κόστος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί στις 07:50 το πρωί (ώρα Ανατολικής Ακτής) από το κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων (Cape Canaveral) στη Φλόριντα. Είναι η 9η αποστολή της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα προχώρησαν σε διαφορετικές διαστημικές εκτοξεύσεις για τον Άρη, μέσα στον Ιούλιο, παρουσιάζοντας τις δικές τους τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και διαστημικές φιλοδοξίες. Η εκτόξευση θα γίνει από πύραυλο-φορέα Atlas 5 που κατασκεύασε η κοινοπραξία Boeing-Lockheed (United Launch Alliance), ενώ το όχημα εξερεύνησης που έχει το μέγεθος αυτοκινήτου, αναμένεται ότι θα φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο. Η προσεδάφισή του έχει προγραμματιστεί σε ένα κρατήρα βάθους 250 μέτρων με την ονομασία “ Jezero.” Πρόκειται για μία τοποθεσία που ήταν λίμνη, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, για την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να περιέχει ίχνη από προηγούμενη μικροβιολογική ζωή στον Άρη.

«Αμάλ»: Η πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη

Η πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από την Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας στις 19 Ιουλίου 2020. Ωστόσο, το έργο (με την ονομασία Al-Amal στα αραβικά, το οποίο μεταφράζεται σε Hope στα αγγλικά δηλαδή ελπίδα) βρίσκεται σε εξέλιξη για έξι χρόνια, από τότε που ο πρόεδρος των ΗΑΕ Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan ανακοίνωσε το έργο τον Ιούλιο του 2014.

Η αποστολή  «Αμάλ» (Ελπίδα) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της μετά από 7 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2021, ημερομηνία που σηματοδοτεί και την 50ή επέτειο από τη γέννηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Eλπίδα θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, συλλέγοντας δεδομένα στην ατμόσφαιρά του για να προσφέρει στους επιστήμονες καλύτερες πληροφορίες για την ζωή στον Άρη. «Επιλέξαμε την επική πρόκληση να φτάσουμε στον Άρη επειδή οι επικές προκλήσεις μας εμπνέουν και μας παρακινούν», δήλωσε ο Mohammed bin Rashid, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, σε μια δήλωση του 2014, όπως αναφέρθηκε στο Space.com. Η στιγμή που σταματάμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες προκλήσεις είναι η στιγμή που σταματάμε να προχωρούμε μπροστά».