Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το γνωστό CDC, δίνει σαφείς οδηγίες για το κατάλληλο αντισηπτικό χεριών. Σύμφωνα με τις οδηγίες του, το αντισηπτικό που εξουδετερώνει με αποτελεσματικότητα τα μικρόβια πρέπει να περιέχει κυρίως οινόπνευμα και ελάχιστα ακόμη συστατικά και αναφέρει χαρακτηριστικά πως πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη τουλάχιστον 60% ή 70% σε ισοπροπυλική αλκοόλη.

Ανάμεσα σε άλλα εγκεκριμένα συστατικά μπορεί να περιλαμβάνονται αποστειρωμένο απεσταγμένο νερό, υπεροξείδιο υδρογόνου και γλυκερίνη, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Πρέπει να αποφεύγεται ο,τιδήποτε με μεθανόλη ή 1-προπανόλη, καθώς αμφότερες οι ουσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικές.

Ο FDA εφιστά, επίσης, την προσοχή στο ενδεχόμενο αντισηπτικά χεριών να είναι συσκευασμένα σε δοχεία τροφίμων ή ποτών, καθώς πιθανή κατάποσή τους κατά λάθος μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας επισημαίνουν ακόμη πως πρέπει να αποφεύγονται τα αντισηπτικά χεριών που αντικαθιστούν το αλκοόλ με το χλωριούχο βενζαλκόνιο, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση ορισμένων βακτηρίων και ιών.

Την ίδια ώρα δεν ενθαρρύνεται η κατασκευή αντισηπτικών στο σπίτι, καθώς το λάθος μείγμα χημικών ουσιών μπορεί να είναι αναποτελεσματικό ή να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα. Τονίζεται, δε, πως το αντισηπτικό χεριών θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, σημειώνει ο Barun Mathema, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το πλύσιμο των χεριών είναι καλύτερο για την απομάκρυνση περισσότερων μικροβίων.

Σωστό πλύσιμο χεριών

  • Για να απομακρυνθεί ο κορονοϊός και οποιοδήποτε άλλο παθογόνο, χρειάζεται χρόνος. Ο χρόνος λοιπόν ενός σωστού πλυσίματος αγγίζει τα 30″
  • Βρέξτε πρώτα τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο)
  • Βάλτε στα βρεγμένα χέρια σαπούνι
  • Σαπουνίστε τα χέρια σας, τρίβοντάς τα καλά μεταξύ τους με το σαπούνι
  • Τρίψτε με το σαπούνι όλες τις επιφάνειες των χεριών. Συνήθως περιοριζόμαστε στις παλάμες, άντε και στα δάκτυλα. Ωστόσο σαπούνισμα χρειάζονται και τα μετακάρπια, οι χώροι ανάμεσα στα δάκτυλα και τα τμήματα κάτω από τα νύχια
  • Ξεπλύνετε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό
  • Στεγνώστε τα χέρια σας με μία καθαρή πετσέτα. Καλό είναι να χρησιμοποιεί ο καθένας τη δική του πετσέτα ή χαρτοπετσέτες.