Απονεμήθηκε σήμερα, Δευτέρα 5/10, το Νόμπελ Ιατρικής για το 2020 σε τρεις επιστήμονες, για τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της ασθένειας της Ηπατίτιδας C. Ο λόγος για τον Βρετανό Μάικλ Χάφτον και τους Αμερικανούς Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις.

Ηπατίτιδα C – Ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας

Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της Ηπατίτιδας C. Οι Νομπελίστες, πλέον, Χάρβεϊ Άλτερ, Μάικλ Χάφτον και Τσαρλς Ράις, έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις, οι οποίες και βοήθησαν στον εντοπισμό του ιού της ηπατίτιδας C. Οι έρευνες αποκάλυψαν, μάλιστα, και τις αιτίες της χρόνιας ηπατίτιδας, ενώ οδήγησαν στην ανακάλυψη αιματολογικής εξέτασης. Ακόμη, προχώρησαν στην φαρμακευτική θεραπεία για την καταπολέμηση της εν λόγω ασθένειας.

Ο Χάρβεϊ Άλτερ, αφιέρωσε το επιστημονικό του έργο σε μελέτες για την ασθένεια, που σχετίζεται με μεταγγίσεις αίματος. Κατάφερε, λοιπόν, να εντοπίσει ότι ένας συγκεκριμένος ιός, αυτός της Ηπατίτιδας C, προκαλούσε στους αιματομεταγγιζόμενους ασθενείς, χρόνια ηπατίτιδα.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Χάφτον, χρησιμοποίησε μια στρατηγική απομόνωσης του γονιδιώματος του ιού, ενώ ο Τσαρλς Ράις, απέδειξε μέσω ερευνών ότι, ο εν λόγω ιός, μπορεί να προκαλέσει μόνος του ηπατίτιδα.

110 απονομές βραβείων Νόμπελ

Το Νόμπελ Ιατρικής έχει απονεμηθεί έως σήμερα 110 φορές, αρχής γενόμενης από το 1901. Τα μόνα χρόνια που δεν έγινε η τελετή, ήταν τα χρόνια του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, συνολικά, δηλαδή, εννέα χρόνια.

Από τα βραβεία που έχουν δοθεί, τα 39 έχουν απονεμηθεί σε έναν επιστήμονα, τα 33 σε δύο μαζί και τα 38 σε τρεις. Συνολικά, έχουν λάβει το βραβείο 219 επιστήμονες, με το νεότερο βραβευμένο επιστήμονα να είναι 32 ετών (1923), και τον γηραιότερο να είναι 87 (1966). Αξίζει να σημειωθεί πως, μόνο 12 γυναίκες έχουν βραβευθεί, εκ των οποίων μόνο μια αποφάσισε να μην το μοιραστεί με τους συναδέλφους της.

Έως και σήμερα, το Νόμπελ Ιατρικής δεν έχει δοθεί πάνω από μια φορά, ενώ δύο φορές απονεμήθηκε σε παντρεμένο ζευγάρι επιστημόνων (1947, 2014). Αξιοσημείωτο είναι πως, το 1939 ο Χίτλερ ανάγκασε τον Νομπελίστα Ιατρικής να αρνηθεί το βραβείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις