«Η ίδρυση, σε μία χώρα, ενός Κέντρου Δεδομένων από μία εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της επένδυσης από την εταιρεία.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος datacenter στη χώρα μας (data center region). Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις (μηχανήματα επί της ουσίας) όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος.

Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Όροι της επένδυσης και ερωτήματα που τίθενται

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πώς θα γίνει αυτό ακριβώς.

Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ως ύψος της επένδυσης που βγήκε από επίσημα χείλη δεν προκύπτει με ακρίβεια από στοιχεία.

Για την κατασκευή των data centers σίγουρα χρειάζονται πολλά χρήματα όπως επίσης και αρκετά για την λειτουργία και την συντήρησή τους. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα θα επενδυθούν για τα μηχανήματα και πόσα για το ανθρώινο δυναμικό.

Το οικονομικό αποτύπωμα που υπολογίστηκε στο 1 δισ. στην Πολωνία και 1,5 δισ. στην Ιταλία είναι μία πολύ ευρεία έννοια. Ένα ουσιαστικό ερώτημα επίσης είναι αν η φορολόγηση της εταιρείας θα γίνεται  εδώ στην Ελλάδα μέσω της φορολογικής έδρας της Microsoft Hellas ή στη μητρική εταιρεία που έχει έδρα την Ιρλανδία.

Επίσης παρά την ενθουσιώδη διακήρυξη του κυβερνητικού εκπροσώπου για 100.000 ωφελούμενους (μέσω θέσων εργασίας ή εκπαίδευσης), ο αριθμός αυτός δεν προκύπτει από μία επένδυση που θα είναι κατα κύριο λόγο μία εγκατάσταση μηχανημάτων και έστω συντήρησης αυτών.

Το Cloud επίσης ναι μεν επιτρέπει σε πολλές επιχειρήσεις να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους σε αυτό αντί των παραδοσιακών “Servers” αλλά σε περίπτωση που υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν εκεί αρχεία ή δεδομένα του ελληνικού δημοσίου τίθενται ζητήματα.

Αφενός διότι υπάρχει ήδη το G cloud που χρησιμοποιείται με ικανοποιητικά αποτελέσματα αφετέρου γιατί η Microsoft δεν παύει να είναι μία ιδιωτική εταιρεία που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς προνομιακό τρόπο έναντι των άλλων εταιρειών νέας τεχνολογίας, από το ελληνικό δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Microsoft (αριστερά)

Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα datacenters που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Αλλά ποια δεδομένα; Και αν αυτό εμεπριέχει και το δημόσιο με ποια διαγωνιστική διαδικασία;

Η Microsoft διαρρέει επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας και ανθεκτικότητας (από το αγγλικό resilience). Το θέμα είναι όμως ποιος και τίνι τρόπω θα διαχειριστεί όλα αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα. Και αυτό δεν ισχύει βέβαια μόνο για την εμβληματική και ευπρόσδεκτη στην χώρα μας εταιρεία αλλά για όλους τους “παίκτες”, μικρους και μεγάλους

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις