Τρομακτική είναι η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), σύμφωνα με την οποία έως το 2025 οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, ”έξυπνες” αλλά και άλλου είδους μηχανές. Οι άλλες μισές, προφανώς, θα εκτελούνται από ανθρώπους, ωθώντας τους, ωστόσο, σε ένα καθεστώς πλήρους ανισότητας. Σήμερα, το 1/3 των εργασιών γίνονται από μηχανές, με τη ζυγαριά να ”γέρνει” προς την πλευρά τους.

Ειδικότερα εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας και του κορονοϊού, η τάση δείχνει πως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας γίνεται με χαμηλότερο ρυθμό, ενώ, αντιθέτως, η απώλεια θέσεων επιταχύνεται. Αυτό συμβαίνει διότι, οι εταιρείες επιλέγουν να καλύψουν τις υπάρχουσες ή τις νέες ανάγκες τους βασισμένοι στη τεχνολογία και τα επιτεύγματά της και στην αυτοματοποίηση, παραμερίζοντας τους ανθρώπους.

H εν λόγω μελέτη προβλέπει πως σε βάθος πέντε ετών, θα δημιουργηθούν περί των 97 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα, απόρροια των τεχνολογικών εξελίξεων, και κυρίως σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι πιθανό να χαθούν άλλες τόσες (85 εκατομμύρια), οδηγώντας αναπόφευκτα ορισμένες κοινότητες στην ανεργία.

Οι δραστηριότητες που απειλούνται, κυρίως, από την ρομποτική και την αυτοματοποίηση, αφορούν κυρίως εργασίες χειρωνακτικές, ρουτίνας, διοικητικές, αλλά και εκείνες που σχετίζονται με την επεξεργασία δεδομένων. Οι χαμηλόμισθοι και οι ανειδίκευτοι πρόκειται να πληγούν περισσότερο, ενώ παράλληλα νέες εργασίες θα κάνουν την εμφάνισή τους, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό ”νέφος”, η υγεία, η πράσινη οικονομία, αλλά και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το WEF, ο κορονοϊός και η πανδημία, έχοντας επιταχύνει την διαδικασία της αυτοματοποίησης και της επικράτησης των νέων τεχνολογιών, προκαλεί διπλή απειλή για αρκετούς εργαζομένους, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο τις υφεσιακές επιπτώσεις της οικονομίας, όσο και την ίδια την διαδικασία της αυτοματοποίησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να εξοικειωθούν με τις νέες ειδικότητες και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μη χάσουν την εργασία τους ή να μην αποσυνδεθούν από την αγορά εργασίας στο μέλλον. Σημειώνεται πως, οι κυβερνήσεις πρέπει να προβούν σε μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ασφάλεια όσων μένουν άνεργοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις