Θεοδωρικάκος: Στήριξη επενδύσεων στη βιομηχανία και τις παραμεθόριες περιοχές με 1 δισ. ευρώ
Αυτά θα γίνουν μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, για τους επόμενους 18 μήνες, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η διοχέτευση 1 δισ. ευρώ σε παραγωγικές επενδύσεις για τους επόμενους 18 μήνες είναι βασικός στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος έχει κατατεθεί στη Βουλή και βασικά εργαλεία του είναι η ταχύτητα και η διαφάνεια, η έγκριση των αιτήσεων σε 90 ημέρες και η ψηφιακή παρακολούθηση των έργων.
Αυτά τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή (18/5).
«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είναι ο πυρήνας του σχεδίου ανάπτυξης για όλους τους Έλληνες, που υλοποιείται σήμερα στη χώρα μας. Είναι ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας με τριπλή στόχευση: ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, στήριξη της περιφέρειας με μείωση των ανισοτήτων -ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών- και συμβολή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ελλείμματος», υπογράμμισε.
Πέντε μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο "ρίχνουμε" 1 δισ. ευρώ για 5 μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια μέσα στην επόμενη διετία. Αυτός είναι ο πρώτος μετρήσιμος στόχος: η ενεργοποίηση 1 δισ. ευρώ σε παραγωγικές επενδύσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν σε δράσεις πολλαπλάσιας αξίας, με τη στήριξη και του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Στόχος η ταχύτητα και η διαφάνεια
Είπε ακόμη ότι ο δεύτερος στόχος είναι η ταχύτητα και η διαφάνεια. «Οι εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων θα ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών από την υποβολή, με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής παρακολούθησης αλλά και ρήτρα υλοποίησης: αν δεν έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον το 10% της επένδυσης στα πρώτα δύο έτη, το έργο θα απεντάσσεται».
Στη συνέντευξη που έδωσε οκ. Θεοδωρικάκος στο euro2day εξήγησε: «Δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική των ατέρμονων παρατάσεων – τα έργα πρέπει να γίνονται. Ο τρίτος δείκτης είναι η γεωγραφική και κοινωνική στόχευση. Ο νόμος προβλέπει 12 καθεστώτα ενίσχυσης, με έμφαση στη μεταποίηση, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Ιδιαίτερα, για τις παραμεθόριες περιοχές και τους νομούς με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου, υπάρχει ειδικό καθεστώς με υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης και στόχο να κρατήσουμε νέους ανθρώπους στους τόπους τους».