Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: Τι αλλάζει για την ανακούφιση του πόνου - Η παρέμβαση του Συνηγόρου
Η ανακούφιση του πόνου θα ξεκινά χωρίς καθυστέρηση, ενώ η περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία θα υποστηρίζεται από τον ειδικό, μόλις διατεθεί.

Το ζήτημα της διαχείρισης του οξέος πόνου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατά την έναρξη της εφημερίας διερευνήθηκε από τον Συνήγορος του Πολίτη , έπειτα από αναφορά της συνοδού ασθενούς που παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στην αίθουσα αναμονής χωρίς ανακούφιση. Η πολίτης υπογράμμισε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην παροχή αναλγησίας, μολονότι η σειρά και η διάρκεια των διαδικασιών στο νοσοκομείο επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.
Κατόπιν παρέμβασης της Αρχής, ο εφημερεύων ιατρός, ο διευθυντής της κλινικής και ο υπεύθυνος του ΤΕΠ (επιστημονικός και διοικητικός) απάντησαν μέσω του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας. Ανέλυσαν το πρωτόκολλο διαλογής ασθενών, τις προτεραιοποιήσεις του ωραρίου εφημερίας και τους παράγοντες που καθορίζουν τον χρόνο αναμονής.
Άμεσα η χορήγηση αναλγητικών
Στο πλαίσιο βελτίωσης των διαδικασιών, η Αρχή ενημερώθηκε για την αναθεώρηση της διαλογής: σε περίπτωση που απουσιάζει ο ειδικός ιατρός, η χορήγηση αναλγησίας θα πραγματοποιείται άμεσα στον κύριο χώρο εξέτασης από τον εφημερεύοντα ιατρό. Έτσι, η ανακούφιση του πόνου θα ξεκινά χωρίς καθυστέρηση, ενώ η περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία θα υποστηρίζεται από τον ειδικό, μόλις διατεθεί.
Η Διοίκηση του ΤΕΠ υποδέχτηκε θετικά τη διαδικασία ανατροφοδότησης, αξιολογώντας τις παρατηρήσεις της αναφοράς και λαμβάνοντας μέτρα βελτίωσης. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκαν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και χωροταξικά προβλήματα, που επιτείνονται από τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα – από το νοσοκομείο και την Υγειονομική Περιφέρεια έως το Υπουργείο Υγείας.