Το «κλείδωσε» η NASA: Αυτό είναι το τεράστιο ανθρώπινο έργο που επιβραδύνει την περιστροφή της Γης
Πρόκειται για ένα θαύμα της Μηχανικής, που βρίσκεται στην Κίνα, με παγκόσμιες επιπτώσεις.
Έρευνα της NASA, επιβεβαιώνει αυτό που επί χρόνια κυκλοφορούσε ως φήμη: Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο, επιβραδύνει την περιστροφή της Γης κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα την ημέρα.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην τεράστια δεξαμενή του φράγματος, η οποία περιέχει 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, προκαλώντας σημαντική ανακατανομή της μάζας στη Γη. Καθώς το νερό αυτό συσσωρεύεται, αλλάζει την κατανομή του βάρους στην επιφάνεια του πλανήτη, μεταβάλλοντας τη δυναμική περιστροφής του.
«Η ανακατανομή της μάζας στο σύστημα της Γης επηρεάζει την περιστροφή της. Αν και η καθυστέρηση 0,06 μικροδευτερολέπτων την ημέρα μπορεί να φαίνεται αμελητέα, είναι μια μετρήσιμη συνέπεια αυτής της ανακατανομής», εξήγησε ο γεωφυσικός της NASA, Benjamin Fong Chao.
Το φαινόμενο αυτό ακολουθεί την αρχή ότι η μετακίνηση μάζας προς τους πόλους επιταχύνει την περιστροφή της Γης, ενώ η μετακίνηση προς τον ισημερινό την επιβραδύνει.
Το θαύμα της Μηχανικής
Το φράγμα των Τριών Φαραγγιών υψώνεται 185 μέτρα πάνω από τον ποταμό Γιανγκτσέ και εκτείνεται σε μήκος άνω των 2 χιλιομέτρων, αναφέρουν οι Economic Times. Παράγει την εκπληκτική ποσότητα των 22.500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύς που ξεπερνά την ενεργειακή παραγωγή πολλών χωρών.
Ο αντίκτυπος του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων που αλλάζουν τις φυσικές ιδιότητες της Γης. Μεγάλα έργα υποδομής, όπως φράγματα και άντληση υπόγειων υδάτων, μπορούν να επηρεάσουν τη στάθμη της θάλασσας και να αναδιανείμουν τη μάζα. Για παράδειγμα, το τσουνάμι της Ινδονησίας το 2004, ένα φυσικό φαινόμενο, μετατόπισε τον Βόρειο Πόλο κατά 2,5 εκατοστά, καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο τόσο τα φυσικά όσο και τα ανθρωπογενή φαινόμενα αλληλεπιδρούν με τη δυναμική της Γης.
Ενώ το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών αναδεικνύει τις προοπτικές της ανθρώπινης καινοτομίας, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Αυτή η επίδραση του φράγματος στην περιστροφή της Γης είναι τόσο αναπόφευκτη όσο και ανεπαίσθητη», σχολίασε ο Chao, τονίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης της αυξανόμενης επιρροής της ανθρωπότητας στις φυσικές διεργασίες.