Κουνούπι - τίγρης απειλεί την Ευρώπη: Ποιες ασθένειες μεταδίδει ταχύτατα
Τι δείχνει νέα έρευνα για την επικινδυνότητα του τσιμπήματος από το κουνούπι - τίγρης.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ενδημικές ασθένειες από το τσίμπημα του κουνουπιού - τίγρη, φαίνεται πως μπορεί να πλήξουν σημαντικά την Ευρώπη, προειδοποιεί νέα έρευνα.
Ειδικότερα, τα κουνούπια που μεταδίδουν τροπικούς ιούς, όπως ο Aedes albopictus, κοινώς κουνούπι - τίγρης- αρχίζουν να εμφανίζονται πιο βόρεια στην Ευρώπη.
Οι εμπύρετες ασθένειες που απασχολούν περισσότερο από το τσίμπημα ενός τέτοιου κουνουπιού, είναι ο δάγγειος πυρετός και η λοίμωξη από Τσικουνγκούνια. Και οι δύο προκαλούν εκτός από πυρετό και άλλα συμπτώματα, ενώ -αν και σπάνια- μπορεί να αποβούν έως και θανάσιμες.
Πόσο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και πού εντοπίζονται
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health, αναλύει τις επιπτώσεις που είχαν διάφοροι παράγοντες στην εξάπλωση των δύο ασθενειών στην Ευρώπη τα τελευταία 35 χρόνια. Όπως προκύπτει, η συχνότητα και η κρισιμότητα των κρουσμάτων έχουν αυξηθεί από το 2010, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί.
Μόλις πάνω από 300 κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 - το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί - σε σύγκριση με 275 τα προηγούμενα 15 χρόνια.
Παράλληλα, τα κρούσματα του δάγγειου πυρετού έχουν πλέον πλήξει την Ιταλία, την Κροατία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Οι συγγραφείς της έκθεσης, επισημαίνουν, ότι: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πως η ΕΕ μεταβαίνει από τα σποραδικά κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από τον Aedes σε μια ενδημική κατάσταση».
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κρουσμάτων που προκαλούνται από τα κουνούπια-τίγρεις, δήλωσε η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα.