Το πρώτο ΕΠΑΛ μέσα σε φυλακή: Εκπαίδευση και δεύτερη ευκαιρία στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας
Από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση, ως την επαγγελματική κατάρτιση , δημιουργείται πλέον μια πραγματική «αλυσίδα μάθησης» μέσα στη φυλακή.

Μια σημαντική πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά στη Λάρισα, όπου ιδρύεται το 8ο Επαγγελματικό Λύκειο και μάλιστα μέσα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της πόλης. Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο ΕΠΑΛ που θα λειτουργεί εντός φυλακής ενηλίκων στην Ελλάδα, δίνοντας πραγματική ελπίδα και προοπτική στους κρατούμενους.
Η απόφαση είναι κοινή και φέρει την υπογραφή της Υπουργού Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη , του Υφυπουργού Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Λαμπρόπουλου.
Χαμένες ευκαιρίες
Μέχρι σήμερα, οι κρατούμενοι που ολοκλήρωναν το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (που λειτουργεί από το 2004 στις ίδιες εγκαταστάσεις), έβρισκαν μπροστά τους έναν εκπαιδευτικό «τοίχο». Δεν υπήρχε κανένας οργανωμένος τρόπος να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόνο σκόρπιες λύσεις, εξ αποστάσεως, χωρίς καθηγητές, χωρίς αίθουσες, χωρίς στήριξη. Το αποτέλεσμα; Χαμένες ευκαιρίες και φτερά κομμένα πριν καν ανοίξουν.
Με την ίδρυση του 8ου ΕΠΑΛ, αλλάζουν όλα. Το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά εντός των φυλακών, με πλήρες πρόγραμμα, καθηγητές, αναγνωρισμένους τίτλους και επαγγελματική κατεύθυνση. Οι κρατούμενοι θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες και εφόδια για τη ζωή μετά την αποφυλάκιση. Από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση, ως την επαγγελματική κατάρτιση – δημιουργείται πλέον μια πραγματική «αλυσίδα μάθησης» μέσα στη φυλακή.
Ο ρόλος του Διευθυντή Εκπαιδευτικών Μονάδων της Φυλακής
Η πρωτοβουλία δεν ήρθε τυχαία. Από το 2015, ο τότε Διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, Γιώργος Τράντας – σήμερα Διευθυντής Εκπαιδευτικών Μονάδων του Καταστήματος, δούλεψε αθόρυβα αλλά σταθερά για να γίνει πράξη το ακατόρθωτο. Ο Ν. 4763/2020 άνοιξε θεσμικά τον δρόμο, και η τοπική στήριξη έκανε τη διαφορά.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη: «Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν εξαιρεί κανέναν. Μέσα από αυτή τη δομή, δίνουμε στους κρατούμενους όχι μόνο εφόδια αλλά και ελπίδα. Ένα κοινωνικό διαβατήριο για μια νέα ζωή».
Η Πολιτεία δείχνει πια ξεκάθαρα ότι η εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο – είναι εργαλείο επανένταξης, ελευθερίας και κοινωνικής συνοχής. Κάθε κρατούμενος που μορφώνεται, κάνει ένα βήμα πιο μακριά από την υποτροπή και πιο κοντά στην αξιοπρέπεια.