Τραμπ: «Ρωσία και Ουκρανία θέλουν συμφωνία - Πιο δεκτικός ο Πούτιν λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου»
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι «αυτός ο πόλεμος δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο επιθυμούν μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία. Επιπλέον, εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι πιο δεκτικός σε μια ειρηνευτική λύση μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου.
«Πιστεύω ότι η Ρωσία, με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Και η Ουκρανία επίσης επιθυμεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφο από το Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα.
Αναφερόμενος στην πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 15 δολάρια το βαρέλι από την αρχή του έτους, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και ίσως κάτι συμβεί. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί».
Στη συνέχεια, ο Τραμπ σχολίασε την πρόταση του Πούτιν για τριήμερη κατάπαυση του πυρός με αφορμή την 80ή επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Πούτιν μόλις ανακοίνωσε μια τριήμερη εκεχειρία – κάτι που ίσως δεν φαίνεται σπουδαίο, αλλά είναι, αν αναλογιστεί κανείς από πού ξεκινήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος, τονίζοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».
Παράλληλα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι αναφέρεται στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία δημοσιοποιούν ακριβείς απολογισμούς των απωλειών τους.
Αμφιβολίες για την επίθεση στον Nord Stream
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πιθανή έρευνα για την επίθεση στον αγωγό Nord Stream το 2022, ο Τραμπ παρατήρησε: «Λένε ότι τους ανατίναξε η Ρωσία, ναι», εκφράζοντας σκεπτικισμό για την εμπλοκή της Μόσχας. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ποιος τους ανατίναξε», συμπλήρωσε.
Οι New York Times, η Washington Post και η Wall Street Journal έχουν αναφέρει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία, ισχυρισμό που το Κίεβο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, για συμμετοχή στην επίθεση, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία.