UNESCO: Προσθέτει περιοχές του Καμερούν και του Μαλάουι στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς
Η ένταξη στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO συχνά πυροδοτεί μια προσοδοφόρα τουριστική κίνηση.

Το τοπίο Diy-Gid-Biy των βουνών Mandara, στο βόρειο τμήμα του Καμερούν, αποτελείται από αρχαιολογικούς χώρους, που δημιουργήθηκαν πιθανώς μεταξύ του 12ου και του 17ου αιώνα, οι οποίοι περιβάλλονται από αγροτικές εκτάσεις και χώρους λατρείας.
Η επιλογή του Μαλάουι είναι μια οροσειρά που κυριαρχείται από το όρος Mulanje, στα νότια της χώρας, το οποίο θεωρείται ιερός τόπος που κατοικείται από θεούς, πνεύματα και προγόνους.
Μεταξύ των 30 αιτήσεων για τον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς που εξετάζονται φέτος, άλλες δύο προέρχονται από αφρικανικές χώρες που δεν είχαν προηγουμένως εκπροσωπηθεί στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Πρόκειται για τα δάση Gola Tiwai στη Σιέρα Λεόνε, τα οποία παρέχουν καταφύγιο σε απειλούμενα είδη, όπως οι ελέφαντες των δασών, και το αποθεματικό της βιόσφαιρας του αρχιπελάγους Bijagos στη Γουινέα-Μπισάου.
Προτεραιότητα η Αφρική
Η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay έχει παρουσιάσει την Αφρική ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της, αν και η ήπειρος παραμένει υποεκπροσωπούμενη στον κατάλογο.
Μεταξύ των υποψηφίων από αλλού, μια σειρά από ανταγωνιστικές τοποθεσίες χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή, όπως οι πέτρες Carnac στη δυτική Γαλλία και οι βραχογραφίες κατά μήκος του ρέματος Bangucheon στη Νότια Κορέα.
Η ένταξη στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO συχνά πυροδοτεί μια προσοδοφόρα τουριστική κίνηση και μπορεί να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση για τη διατήρηση χώρων που μπορεί να αντιμετωπίζουν απειλές όπως η ρύπανση, ο πόλεμος και η αμέλεια.
