Βίκυ Φλέσσα: Στενοχωρήθηκα που κόπηκε η εκπομπή «Στα Άκρα» - Συζητάω για νέα εκπομπή στην ΕΡΤ
Η παρουσιάστρια μίλησε για τα επόμενα βήματά της στο χώρο της τηλεόρασης, στην εκπομπή EQ, μέσα από τη συχνότητα του Action 24.
Η εκπομπή της «Στα Άκρα», στην ΕΡΤ ήταν η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση στην οποία έχουν φιλοξενηθεί εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης, της τέχνης, της φιλοσοφίας και της θεολογίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Η κλασική φιλόλογος, νομικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, μοιράστηκε απόψεις και σκέψεις, αλλά και εμπειρίες από την προσωπική της διαδρομή, μιλώντας με την Έλενα Παπαβασιλείου, στην εκπομπή EQ, μέσα από τη συχνότητα του Action 24.
Η Βίκυ Φλέσσα αρχικά μίλησε για την απογοήτευση που ένιωσε όταν η πρώην διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης αποφάσισε να σταματήσει την επιτυχημένη εκπομπή συνεντεύξεων ''Στα Άκρα''.
«Με την εκπομπή ''Στα Άκρα'', μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είχε πολλούς πόρους όπως είναι η Δημόσια τηλεόραση, κατάφερα να διευρύνω το τηλεοπτικό τοπίο. Το γεγονός ότι σημαντικοί άνθρωποι είχαν δημόσιο βήμα και μάλιστα, μετά άρχισαν τα ιδιωτικά κανάλια να τους καλούν, αυτό με χαροποίησε πάρα πολύ, ήταν ανταμοιβή για εμένα. Ο Στέλιος Ράμφος, ο αείμνηστος Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο πατήρ Θεόφιλος Φάρος, ο Θεοδόσης Τάσσιος, η Κική Δημουλά.
Για να κάνεις μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, δεν αρκεί να είσαι μόνο δημοσιογράφος, πρέπει να έχεις ένα υπόβαθρο, πρέπει να έχεις γνώσεις. Εμείς οι δημοσιογράφοι, στην καλύτερη περίπτωση, είμαστε ένας ''καλός ημιμαθής'', σε σχέση με τον καλεσμένο που γνωρίζει το αντικείμενό του.
H προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε ότι η εκπομπή έκλεισε τον κύκλο της, πράγμα με το οποίο δεν συμφωνούσα
Έχω στεναχωρηθεί για να είμαι ειλικρινής. Ήταν μία απόφαση που ελήφθη από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ το 2022. Θεώρησαν ότι η εκπομπή είχε κλείσει τον κύκλο της, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσα και αυτή τη στιγμή, με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, τον νέο πρόεδρο, Γιάννη Παπαδόπουλο, συζητάμε για κάτι καινούργιο και ίσως τον Σεπτέμβριο να υπάρχει μια άλλη εκπομπή και όχι αυτή που έκανα».
Η εκπομπή ''Στα Άκρα'', αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημόσια τηλεόραση και έχει φιλοξενήσει σπουδαίες προσωπικότητες. Η Βίκυ Φλέσσα έχει συνομιλήσει με ανθρώπους που άγγιξαν τα άκρα της διανόησης, της τέχνης και της επιστήμης.
«Για εμένα ήταν πολύ μεγάλο σχολείο διότι ήμουν, καταρχάς, η πρώτη μαθήτρια εγώ. Είχα καλεσμένους από διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και μάθαινα πράγματα. Μου αρέσει που με σταματούν άνθρωποι στο δρόμο και θυμούνται εκπομπές. Γινόταν συζήτηση, ήταν συνεντεύξεις που δεν σου έδιναν πάντα απαντήσεις, αλλά γεννούσαν πολλές φορές ερωτήματα. Λειτουργούσα και εγώ όχι μόνο σαν μαθήτρια, αλλά και σαν δασκάλα, και χαιρόμουν πολύ.
Την έχασα αυτή τη χαρά, όμως πάντοτε όταν κλείνει ένας κύκλος στη ζωή – ανεξαρτήτως αν είναι δική μας η απόφαση γιατί δεν ήταν δική μου η απόφαση – ανοίγει ένας νέος».

Η ελληνική γλώσσα είναι η εθνική μας περιουσία
Η κ. Φλέσσα μίλησε, επίσης, για την εκπομπή «Σε Προσκυνώ, Γλώσσα» που παρουσιάζει στο Κανάλι της Βουλής, με τον καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη ο οποίος υπήρξε και καθηγητής της στη Φιλοσοφική σχολή.
«Η γλωσσική εκπομπή ‘’Σε Προσκυνώ Γλώσσα’’ που κάνουμε με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη στο κανάλι της Βουλής είναι μία πολύ χρήσιμη εκπομπή γιατί δεν υπάρχουν εκπομπές για την ελληνική γλώσσα. Η ελληνική γλώσσα είναι η εθνική μας περιουσία»
Ο λόγος της υποψηφιότητάς μου στις Ευρωεκλογές
Στη συνέχεια η παρουσιάστρια εξήγησε στην Έλενα Παπαβασιλείου τι προσδοκούσε με την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, με τη Νέα Δημοκρατία.
«Ήθελα να ουρλιάξω να τσιρίξω ότι η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο στον πολιτισμό. Ότι πρέπει στη χώρα μας να φτιαχτεί μία Ακαδημία Ανθρωπιστικών Σπουδών. Είχα μία ομάδα πνευματικών ανθρώπων μαζί μου, δεν ήμουν μόνη μου, τον κ. Κριμιζή, τον κ. Μπαμπινιώτη, τον κ. Δασκαλάκη, τον κ. Χρούσο, τον κ. Συνολάκη τον κ. Ζερεφό, ότι πρέπει η Ελλάδα να γίνει η κοιτίδα του πολιτισμού».
Ο ρόλος της γιαγιάς
Η Βίκυ Φλέσσα είναι και ευτυχισμένη γιαγιά δύο εγγονών. Όταν η Έλενα τη ρώτησε αν ασχολείται με τα δύο εγγόνια της, η Βίκυ Φλέσσα απάντησε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Έχω δηλώσει ‘’εγγονοϋπάλληλος’’ πλήρους απασχολήσεως. Ασχολούμαι πολύ με τα παιδιά. Τα πέντε πρώτα χρόνια είναι τα σημαντικότερα, άρα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά τα πέντε χρόνια. Πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία με μία βαθμίδα Προσχολικής Αγωγής με την οποία να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό».
Ο πατέρας μου έσωζε ζωές ήταν ο ήρωάς μου
Στη συνέχεια η κ. Φλέσσα αναφέρθηκε στην οικογένειά της και στη σχέση που είχε με τους γονείς της, η φιλομάθεια των οποίων διαμόρφωσε καθοριστικά το μορφωτικό της υπόβαθρο, ενθαρρύνοντάς την από μικρή ηλικία να αγαπήσει τη γνώση, το διάβασμα και την πνευματική καλλιέργεια.
«Η μητέρα μου ζει, τον μπαμπά μου ο οποίος ήταν πυροσβέστης, τον έχω χάσει. Είμαι η πρωτότοκη κόρη, ακολούθησαν δύο αγόρια. Οι γονείς μου ήταν αυστηροί όταν έπρεπε και πολύ τρυφεροί. Καταλάβαινες τη φροντίδα, την έγνοια. Κυρίως, οφείλω στους γονείς μου τη φιλομάθειά τους, πόσο πολύ ήθελαν να σπουδάσουμε.
Αυτό που έχω καταλάβει τα χρόνια του βίου μου και μέσα από το επάγγελμά μου - γιατί είναι ευλογία να συναντάς πολλούς διαφορετικούς και σημαντικούς ανθρώπους - το να προσφέρεις είναι σημαντικότερο από το να παίρνεις, το να αγαπάς είναι σημαντικότερο από το να αγαπιέσαι. Σε εμπλουτίζει ως άνθρωπο και, κυρίως, σου δίνει το κλειδί της ευτυχίας στα χέρια σου. Εσύ αποφασίζεις αν θα είσαι ευτυχισμένος αγαπώντας κάποιον και όχι να περιμένεις να αγαπηθείς.
Ο πατέρας μου έσωζε ανθρώπους τον είχα ως ήρωα, η μητέρα μου Μικρασιάτισσα από τη Σμύρνη, πολύ ανθεκτική, πάντοτε ήθελαν να προσφέρουν. Και είναι μαθήματα ζωής αυτά».
Στην τηλεόραση δεν βλέπω ούτε τις δικές μου εκπομπές
Η Βίκυ Φλέσσα με συνέπεια, τόλμη και διεισδυτική ματιά, δεν αρκείται στην επιφάνεια αλλά αναζητά το ουσιαστικό, το βαθύτερο, πέρα από την εικόνα. Στην ερώτηση της Έλενας αν παρακολουθεί τηλεόραση, η δημοσιογράφος παραδέχθηκε ότι δεν βλέπει ούτε τις δικές της εκπομπές: «Τηλεόραση δεν παρακολουθώ πολύ γιατί δεν έχω χρόνο. Ο χρόνος μου μοιράζεται στα δύο εγγόνια μου, στα διαβάσματά μου, γράφω δύο βιβλία, ένα με τον πατέρα Θεόφιλο Φάρο και ένα με τον κ. Γεώργιο Χρούσο. Έχω δει κάποιες δικές σου εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Ούτε τις δικές μου εκπομπές τις βλέπω».