«Βόμβα» από Θάνο Ασκητή: «Το 25% των γονιών φοβούνται μην τους δείρουν τα παιδιά τους»
Ο γνωστός Ψυχίατρος μίλησε για τις οικογενειακές σχέσεις, την σεξουαλικότητα, την κακοποίηση και τα αίτια της βίας των ανηλίκων, στην εκπομπή EQ, μέσα από τη συχνότητα του Action 24.
Ο Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας ήταν ο καλεσμένος της Έλενας Παπαβασιλείου στην εκπομπή EQ το βράδυ της Δευτέρας του 21 Απριλίου, μέσα από τη συχνότητα του Action 24.
Ο Ψυχίατρος μέσα από τη μακρόχρονη πορεία του έχει φωτίσει με απλότητα και επιστημονική εγκυρότητα τα πιο σύνθετα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχής και των σχέσεων, ενώ έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τις επιθυμίες τους, αλλά και τα προβλήματα που συναντούν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, την τοξική αρρενωπότητα, την επίδραση των social media στις σχέσεις, αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής.
Ο Θάνος Ασκητής μίλησε για τις οικογενειακές και συντροφικές σχέσεις, την σεξουαλικότητα, την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση. Αναφέρθηκε στις σχέσεις γονιών και παιδιών, ανέλυσε την τοξική αρρενωπότητα και τα αίτια της βίας των ανηλίκων και έδωσε συμβουλές για μία πιο αρμονική και ευτυχισμένη ζωή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις οικογένειες
Ο κ. Ασκητής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους σύγχρονους γονείς και στην προσπάθεια σύνδεσης με τα παιδιά τους. «Το παιδί μεγαλώνοντας, περνάει από τη σχέση με τους γονείς του στη σχέση με τον εαυτό του, από 6 έως 16 ετών. Εκεί ο γονιός προσπαθεί να ενισχύσει το παιδί του, του βάζει όρια. Σήμερα οι γονείς φοβούνται να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δείξουν τον εαυτό τους. Έχουν μια αγωνία να δείξουν κάτι πολύ τέλειο και φοβούνται να μη δουν την ατέλεια. Αν δεν βάζουν όρια θα το δουν αύριο στη ζωή τους.
Ένα μεγάλο πρόβλημα στις οικογένειες είναι η απομόνωση των δύο συντρόφων που τρέχουν συνέχεια πάνω στο παιδί, ασχολούνται νευρωτικά, εμμονικά και φοβικά με το παιδί και μεταξύ τους χάνονται, αποσυνδέονται. Άρα γίνονται πρωταγωνιστές, κηδεμόνες, καταπιεστές, ενός παιδιού που είτε θα το κάνουν φοβικό δηλαδή παθητικό, επιθετικό ή θα το κάνουν ένα παιδί το οποίο θα είναι σοβαρά αδιάφορο, δηλαδή δεν θα έχει ενδιαφέροντα, δεν θα αναπτύξει δεδομένα στη ζωή του.
Οι γονείς να φοβούνται τα ναρκωτικά και την παραβατικότητα
Άρα το πρώτο παράθυρο είναι το σπίτι μας. Το δεύτερο παράθυρο είναι έξω από το σπίτι μας, η εξωστρέφεια. Το παιδί αρχίζει και επικοινωνεί με τους φίλους του, παράλληλα πηγαίνει και σχολείο. Εκεί λοιπόν μαθαίνει και την άλλη εξωστρέφεια που είναι πια ομάδα. Αυτή η ομάδα είναι πιο σκληρή. Πιο κριτική, γιατί αρχίζει και συγκρίνεται με τα άλλα παιδιά. Αναπτυξιακά αρχίζει να έχει μυστικά. Στη εφηβεία εάν ο γονιός χαθεί από το παιδί του ή είναι πολύ παρεμβατικός αρχίζει να δημιουργεί μια σύγκρουση με το παιδί του. Λέω στους γονείς να αφήσουν τα παιδιά να έχουν τα μυστικά τους. Δύο πράγματα να φοβάστε τα ναρκωτικά και την παραβατικότητα».
«Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά η ευτυχία θέλει λεφτά»
Δυστυχώς, είναι σύνηθες οι γονείς να μην ξέρουν να μιλήσουν μεταξύ τους, να μην έχουν αγάπη και σεβασμό, το παιδί παίρνει διπλά μηνύματα, βλέπει τους ανθρώπους που τον γέννησαν να τσακώνονται κάθε μέρα, και αυτές είναι εικόνες που το παιδί κουβαλάει μετά.
Η πρώτη φροντιστική περίοδος 0 έως 3 ετών είναι η πιο σπουδαία περίοδος της συναισθηματικής ανάπτυξης. Από 3 έως 6 ετών, το παιδί βλέπει το περιβάλλον του, 6 με 12 ετών χτίζει τον κόσμο του και 12 ετών, ανοίγει την πόρτα και λέει ‘’τώρα εγώ θέλω να φύγω’’.
Οι γονείς δεν χωρίζουν ποτέ. Χωρίζουν οι σύντροφοι. Οι γονείς παραμένουν γονείς. Είναι καλύτεροι γονείς -εάν έχουν κακή συντροφική ζωή- όταν χωρίσουν.
Στις ηλικίες 6 έως 16 είναι χρυσή δεκαετία γιατί έχει τη σχέση με το παιδί μου, τη σχέση με τον άλλο γονιό και σύντροφό μου και την αναγνώριση του παιδιού μου στα όρια της συμμόρφωσης του δικαιώματος να μάθει να διεκδικεί, όχι να εκδικείται ή να απαιτεί, να ξέρει τα όριά του.

Τα μηνύματα της σειράς Adolescence
«Το 25% των γονιών που έχουν θέματα με τα παιδιά τους ξέρετε ότι φοβούνται μην τους δείρουν τα παιδιά τους στην εφηβεία; Όταν έχεις ένα 14χρονο αγόρι δύο μέτρα, ένα γεροδεμένο 15χρονο και αισθάνεσαι ότι αν του πεις κάτι που θα το εξοργίσει, θα αντιδράσει.
Υπάρχει μία σειρά το ''Adolescence (Η εφηβεία)'' στο Netflix. Με ρωτούν πολλοί γονείς αν μπορούν να δουν τη σειρά με τα παιδιά τους, η απάντηση είναι ναι, μπορούμε, γιατί δείχνει ακριβώς ένα σπίτι που προσπαθεί να κλείσει προβλήματα, ανοίγοντας άλλα προβλήματα.
Πολλές φορές ο γονιός αρνείται το ψυχικό πρόβλημα του παιδιού του γιατί αισθάνεται ότι ο ίδιος μπορεί να φταίει και δεν το αντέχει».
Ο κ. Ασκητής τόνισε την σημασία της επικοινωνίας και της τρυφερότητας που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της σχέσης των ζευγαριών: «Το πρώτο είναι η επικοινωνία να ξέρουμε να μιλάμε καθαρά, δυνατά, όχι χρεωστικά, εναλλακτικά, να βλέπω τα λάθη μου μέσα από τα λάθη σου, αυτό έχει μεγάλη αξία. Δεύτερον, να χαιρόμαστε να έχουμε σεξουαλική ζωή, τρυφερότητα, ερωτισμό, ρομαντισμό. Δεν μπορεί να γεννάω ένα παιδί και να ξεχνάω ότι είμαι σύντροφος».
