Κορονoϊός σχολεία: Ο Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, αφού ενημέρωσε για τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και για τους συμπολίτες μας που νόσησαν με COVID-19, έκανε εκτενή αναφορά στους μαθητές, με αφορμή την αυριανή επιστροφή στα σχολεία, όσων φοιτούν στην Γ’ Λυκείου.

«Αγαπητά παιδιά και νέοι», είπε «είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, ανήσυχοι, μπερδεμένοι, φοβισμένοι ή και θυμωμένοι. Να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι σας. Προσπαθείστε να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε».

Στη συνέχεια, έδωσε οδηγίες στους μαθητές για όσα θα πρέπει να προσέχουν όχι μόνο εντός του σχολείου, αλλά και εκτός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σοβαρό θέμα του bullying: «Μην στιγματίζετε συνομηλίκους και μην κοροϊδεύετε τα παιδιά που αρρώστησαν ή που φοράνε μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καθώς θα είναι και οι πρώτοι που θα γυρίσουν στο σχολείο, για να ακολουθήσουν την επόμενη Δευτέρα, οι μαθητές των δύο άλλων τάξεων του Λυκείου και αυτοί του Γυμνασίου.

Εν τω μεταξύ, ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για τα όσα πρέπει να προσέχουν μαθητές και γονείς κατά την επιστροφή στα σχολεία, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά αλλά και οι συμμαθητές από τον κοροναϊό και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όλες οι εκπαιδευτικές δομές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες  του ΕΟΔΥ για μαθητές και γονείς:

Γενικές οδηγίες για τους μαθητές:

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάς:

 • Προστάτευσε τον εαυτό σου και το σχολείο σου.
 • Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.
 • Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
 • Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.
 • Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.
 • Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

Οδηγίες για τους γονείς και τους κηδεμόνες:

 • Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
 • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
 • Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
 • Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Προαιρετικά μάσκες σε σχολικά λεωφορεία και στο σχολείο

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία, η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως η χρήση τους στο σχολείο είναι προαιρετική. «Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και εκείνοι ομόφωνα έκριναν πως η μάσκα είναι προαιρετική στα σχολεία», ανέφερε η ίδια.

Την Παρασκευή 8 Μάη σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τα μέτρα τήρησης αποστάσεων κατά τις μετακινήσεις των μαθητών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με αυτήν, στα σχολικά λεωφορεία θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να τηρούνται οι αποστάσεις, κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου θα αντιστοιχεί σε έναν μαθητή άρα θα επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας, τα οχήματα θα απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, ενώ όσον αφορά στη μάσκα θα μπορούν να φορούν οι οδηγοί, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Η ΚΥΑ περιλαμβάνει και τροποποίηση των μέτρων προστασίας σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όπου μεταξύ άλλων επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών, πλέον του οδηγού.

Ειδικότερα και όσον αφορά στα μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση των μαθητών η ΚΥΑ αναφέρει:

1.α.Κατά τη μετακίνηση των μαθητών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού.

β. Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος.

γ. Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.

Οδηγοί οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.