Σε ακόμη μία προκλητική δήλωση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι σήμερα 29 Μαΐου στην Αγία Σοφία θα διαβαστεί προσευχή για την Άλωση και θα γίνει προσκύνημα. Μάλιστα, τόνισε πως θα διαβαστεί το εδάφιο της Άλωσης από το κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας. Η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους και φέτος η 29η Μαΐου συνιστά πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Τουρκίας εν μέσω πανδημίας και δυσκολιών για την οικονομία να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ με τυπική αναπαράσταση της Άλωσης, ενώ τα πάντα θα συμβούν χωρίς την παρουσία κόσμου λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για την αναπαράσταση μάλιστα, η οποία είναι μια από τις γραφικές φιέστες που έχει καθιερώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει στηθεί ομοίωμα τειχών γύρω από την Αγιά Σοφία το οποίο θα γκρεμίσουν για να τιμήσουν την άλωση της Πόλης.

Χθες, ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει πως δεν θα πραγματοποιήσει την αυριανή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών αύριο, 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Ο Ερντογάν πάντως στο twitter ανακοίνωσε την απόφασή του για την Αγία Σοφία, αλλά δεν διευκρίνισε εάν η προσευχή θα πραγματοποιηθεί εντός της Αγιάς Σοφιάς ή στον προαύλιο χώρο.

Σόου μπροστά στην Αγία Σοφία

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας έστησε το ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453 σε live μετάδοση. Πάντως, στην περιοχή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κοροναϊό.

Στεφανής: Μας ενοχλεί το σόου Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Για το σόου που ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας», ωστόσο ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δυο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών.

Γεννηματά: Ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγία Σοφία

Να ζητήσει την παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για την προκλητική φιέστα που ετοιμάζει σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί, αναφέρει σε ανακοίνωση της η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι «επιχειρεί να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς». «Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις